Wykonanie
Właściwie nie mam żelaznego przepisu na pizzę.Czasami robię ją na kruchym spodzie, czasem korzystam z przepisu z
proszkiem do pieczenia, czasem robię szybką pizzę z patelni ale najczęściej robię spód
drożdżowy. Tym razem skorzystałam z przepisu
Margarytki na pizzę domową . Z połowy porcji podanych przez
Asię wyszła mi mała blaszka + tortownica (22cm). Pizza wyszła bardzo smaczna, tylko jak zwykle ... przeholowałam z ilością nadzienia i spód nie wyrósł mi zbyt mocno.Na szczęście nie miało to najmniejszego wpływu na smak pizzy :))

Składniki na ciasto:500g
mąki pszennej125 ml
mleka125 ml
wody1.5 łyżeczki
soli2 płaskie łyżki
cukru3 łyżki
olejuok 20g świeżych
drożdżyNa sos:1 mała
cebula2 łyżki
koncentratu pomidorowego2 łyżki
wodyszczypta
soli,
cukru,
pieprzu1 łyżka
masłaprzyprawa do pizzy lub własne ulubione
przyprawyNa nadzienie:
pieczarkicebulakiełbasa podwawelskakukurydzamozzarellasólostra paprykaWykonanie:
Drożdże rozkruszamy do rondelka dodajemy ciepłą
wodę, ciepłe
mleko, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zaczną rosnąć. W przesianej
mące robimy dołek, wlewamy rozczyn z
drożdży przysypujemy go
mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu, aż
mąka zacznie wyraźnie pękać. Wtedy dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Możemy zrobić do przy użyciu miksera hakiem lub ręcznie. Wyrobione ciasto odstawiamy ponownie do wyrośnięcia (u mnie ok 1h). W tym czasie przygotowujemy nadzienie i sos.Na
oleju przesmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę, pokrojone
pieczarki i pokrojoną
wędlinę. Smażymy, aż odparuje
woda, którą puściły
pieczarki. Całość solimy i posypujemy
ostrą papryką. Studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy
kukurydzę.Sos: Na
maślę podsmażamy pokrojoną drobno
cebulkę.Dodajemy
koncentrat pomidorowy,
przyprawy oraz
wodę. Chwilę gotujemy na małym ogniu.Blachę smarujemy
olejem (nie sypiemy
mąką) i wykładamy na nią wyrośnięte ciasto. Ciasto smarujemy sosem, a na nim wykładamy nasze dodatki. Całość posypujemy
startym serem.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 30 minut.