ßßß Cookit - przepis na MARGARYTKOWA PIZZA NA DROŻDŻOWYM SPODZIE

MARGARYTKOWA PIZZA NA DROŻDŻOWYM SPODZIE

nazwa

Wykonanie

Właściwie nie mam żelaznego przepisu na pizzę.
Czasami robię ją na kruchym spodzie, czasem korzystam z przepisu z proszkiem do pieczenia, czasem robię szybką pizzę z patelni ale najczęściej robię spód drożdżowy. Tym razem skorzystałam z przepisu Margarytki na pizzę domową . Z połowy porcji podanych przez Asię wyszła mi mała blaszka + tortownica (22cm). Pizza wyszła bardzo smaczna, tylko jak zwykle ... przeholowałam z ilością nadzienia i spód nie wyrósł mi zbyt mocno.
Na szczęście nie miało to najmniejszego wpływu na smak pizzy :))
Składniki na ciasto:
500g mąki pszennej
125 ml mleka
125 ml wody
1.5 łyżeczki soli
2 płaskie łyżki cukru
3 łyżki oleju
ok 20g świeżych drożdży
Na sos:
1 mała cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki wody
szczypta soli, cukru, pieprzu
1 łyżka masła
przyprawa do pizzy lub własne ulubione przyprawy
Na nadzienie:
pieczarki
cebula
kiełbasa podwawelska
kukurydza
mozzarella
sól
ostra papryka
Wykonanie:
Drożdże rozkruszamy do rondelka dodajemy ciepłą wodę, ciepłe mleko, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zaczną rosnąć. W przesianej mące robimy dołek, wlewamy rozczyn z drożdży przysypujemy go mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu, aż mąka zacznie wyraźnie pękać. Wtedy dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Możemy zrobić do przy użyciu miksera hakiem lub ręcznie. Wyrobione ciasto odstawiamy ponownie do wyrośnięcia (u mnie ok 1h). W tym czasie przygotowujemy nadzienie i sos.
Na oleju przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojone pieczarki i pokrojoną wędlinę. Smażymy, aż odparuje woda, którą puściły pieczarki. Całość solimy i posypujemy ostrą papryką. Studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy kukurydzę.
Sos: Na maślę podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę.Dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy oraz wodę. Chwilę gotujemy na małym ogniu.
Blachę smarujemy olejem (nie sypiemy mąką) i wykładamy na nią wyrośnięte ciasto. Ciasto smarujemy sosem, a na nim wykładamy nasze dodatki. Całość posypujemy startym serem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 30 minut.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2015/04/margarytkowa-pizza-na-drozdzowym-spodzie.html