Wykonanie
Sos boloński to chyba jeden z najpopularniejszych
sosów gotowanych do
makaronu.Mój domowy sos bolognese jest pyszny :)Gęsty od
mielonego mięsa i pachnący lekkim aromatem
czosnku,
oregano i
bazylii (chociaż wg oryginalnej włoskiej receptury bolognese nie zawiera ani
czosnku, ani
oregano ... ani
bazylii).Gotuję zazwyczaj dużą porcję, gdyż zjadamygo jeszcze z apetytem na kolację :)

Składniki:250g mielonej
wieprzowiny250g mielonej
wołowiny50g
wędzonego boczku1
marchewka1 łodyga
selera naciowego1
cebula1
papryczka chiliząbek
czosnkusłodka paprykabazyliaoreganosólpieprz2
puszki pomidorów w sosie własnym
olejWykonanie:

Na patelni rozgrzewamy
olej, dodajemy pokrojony w kosteczkę
boczek, następnie posiekaną
cebulę i
czosnek. Smażymy chwilę. Następnie dodajemy startą na oczkach
marchewkę, pokrojony w kostkę
seler naciowy, oraz drobno posiekaną
papryczkę chili (pestki wcześniej usuwamy). Smażymy mieszając aż warzywa zmiękną.Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy
mielone mięso i
przyprawy:
sól,
pieprz,
słodką paprykę,
bazylię i
oregano. Smażymy mieszając ok 15 minut po czym dodajemy
pomidory w puszce. Zmniejszamy ogień i dusimy całość mieszając od czasu do czasu ok 15-20 minut, aż sok z
pomidorów odparuje.Gorącym sosem polewamy ugotowany wcześniej
makaron. Całość posypujemy startym
parmezanem.