Wykonanie
Placek po zbójnicku to pyszne i sycące danie (z typu jesienno-zimowych). Zestawienie ulubionych chyba przez wszystkich placków ziemniaczanych z warzywno-
paprykowym sosem genialnie się komponuje.Oczywiście do gulaszu możemy użyć dowolnych składników i przypraw - tu rządzi całkowicie swoboda i nie stresujmy się, że nasz placek po zbójnicku będzie odbiegał od "oryginału" :))Ma on nam po prostu smakować :)Składniki na gulasz :0,8 kg
mięsa wieprzowego- może być
łopatka,
szynka1
cebula,2
ogórki konserwowe,kilka
pieczarek,1
czerwona papryka3 łyżki
mąki pszennej,
sól,
pieprz,
liść laurowy,
ziele angielskie,
majeranekpapryka słodkapapryka ostraWykonanie:
Mięso kroimy w kostkę .
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, tak samo robimy z
ogórkami.
Paprykę kroimy w kostkę.
Mięso oprószamy
solą,
pieprzem,
papryką i
majerankiem iobtaczamy w
mące. Następnie wrzucamy na rozgrzany
olej i smażymy dość mocno z każdej strony.
Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do podsmażonego
mięsa.Gdy
cebula będzie podsmażona dodajemy pokrojoną
paprykę oraz
pieczarki. Podlewamy całość
bulionem i dodajemy
liść laurowy i
ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem do miękkości
mięsa. Pod koniec gotowania dodajemy
ogórki i doprawiamy całość
solą i
pieprzem według uznania. Jeśli
sos jest zbyt rzadki zagęszczamy go łyżką
mąki rozrobionej w niewielkiej ilości
wody.Przepis na placki ziemniaczane znajdziecie TUTAJ