Wykonanie
Placki ziemniaczane z gulaszem – prosty przepis na sycące danie z
ziemniakówPlacki ziemniaczane z gulaszem –
powiem krótko, uwielbiam. I nie ważne, czy są to placki ziemniaczane po węgiersku, placek po
myśliwsku, po zbójnicku czy jadło drwala, wszystkie są przepyszne. Placki ziemniaczane nie są trudne do przygotowania, może jedynie nieco czasochłonne i upierdliwe, bo mimo wszystko tarcie
ziemniaków do najprzyjemniejszych czynności nie należy. Można co prawda zetrzeć za jednym razem trochę więcej i sycący dwudniowy obiad z
ziemniaków na co najmniej 2 dni, placki z gulaszem są bowiem równie pyszne i na drugi dzień. Ogólnie rzecz biorąc uważam, że dla takiego nieba w gębie warto się trochę pomęczyć.Co nam będzie potrzebne: (składniki na 5-6 porcji)– 1,5 kg
ziemniaków– 1
jajko– 1
cebula– 2-3 łyżki
mąki pszennej– 3-4 ząbki
czosnku– 1-2 łyżeczki
soli– 2 łyżeczki
pieprzu czarnego mielonego– po łyżce
lubczyku i
majerankuGulasz:– 0,5 kg dobrego
mięsa wieprzowego np.
szynki lub z
łopatki– 1
cebula– 1/2 łyżeczki
soli– 1 łyżeczka
słodkiej papryki mielonej– 1 łyżeczka
ostrej papryki mielonej– 1 łyżeczka
majeranku– 4-5 kulek
ziela angielskiego– 2
liście laurowe– 2 łyżki
mąki– opcjonalnie kilka
pieczarekDodatkowo:–
olej do smażenia– kwaśna
śmietana do podania
Przygotowanie:
mięso dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na małe, gulaszowe kostki
cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę w garnku o grubym dnie lub w brytfannie rozgrzewamy 2-3 łyżki
oleju, podsmażamy pokrojoną
cebulkę i dodajemy kostki
mięsa, chwilę smażymy i dodajemy wszystkie
przyprawy, zasmażamy całość, aż
mięso ładnie zbrązowieje po czym zalewamy 2-3 szklankami
wody (
wody musi być nieco więcej niż
mięsa, ale nie za dużo, bo gulasz wyjdzie zbyt rzadki)doprowadzamy gulasz do wrzenia po czym zmniejszamy ogień, przykrywamy i na niewielkim ogniu dusimy gulasz ok. 40 min., aż
mięso będzie całkiem miękkie w czasie gdy gulasz dochodzi, przygotowujemy ciasto na placki ziemniaczane według TEGO PRZEPISU i odstawiamy na kilka minut, żeby przeszło
przyprawamikiedy
mięso jest już miękkie trzeba zagęścić gulasz – do ok. 1/4 szklanki zimnej
wody wsypcie 2 łyżki
mąki, wymieszajcie dokładnie aż nie będzie grudek, wlejcie trochę gulaszu, ponownie wymieszajcie i przelejcie całość do gulaszu, cały czas go mieszając, jeśli jednak z gulaszu wygotowało się za mało
wody i nadal jest zbyt rzadki, można powtórzyć to z jeszcze jedną łyżką
mąki, byle nie zrobił się za gęstykiedy gulasz jest gotowy zabieramy się za smażenie placków – rozgrzewamy bardzo mocno patelnię, wlewamy na nią dość grubą warstwę
oleju (placki ziemniaczane nie mają w nim pływać, ale musi go być sporo, inaczej będą się przypalać) i dużą łyżką nakładamy ciasto z
ziemniaków – rozprowadzamy je po całej patelni, aż powstanie duży placek ziemniaczany wielkości obiadowego talerzasmażymy na złoto z obu stron – uwaga przy przewracaniu na drugą stronę, żeby się nie rozpadł, a jeśli przywiera do patelni można go lekko podważyć
łopatką i poruszając patelnią wprowadzić pod niego więcej
olejuusmażony placek wykładamy na talerz, na jedną połowę nakładamy gulasz, składamy placek na pół i polewamy gulaszem także z wierzchupodajemy od razu polane łyżką kwaśnej
śmietany i posypane
ostrą paprykąplacki ziemniaczane smakują doskonale z
buraczkamiSmacznego:)KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments