Wykonanie
Pomyślałam sobie, że nadszedł czas na coś bardziej tradycyjnego. Taki obiad kojarzy mi się z kuchnią mojej babci, fajnie jest powspominać domowe obiadki, kiedy nie musiało się samemu gotować. Na szczęście nie trzeba się mocno namęczyć, żeby ugotować sobie taki pyszny, babciny gulasz:) Jeszcze do niedawna nie należałam do wielbicieli
kaszy i długo musiałam się do niej przekonywać, ale teraz uważam, że takie połączenie jest bardzo smakowite. Jeśli jednak nie przepadacie za
kaszą możecie zastąpić ją
ziemniakami, wkrojonymi do gulaszu podczas gotowania lub podanymi jako dodatek.Co nam będzie potrzebne:- 500 g
mięsa wieprzowego (najlepiej
łopatki albo
szynki)– 10-15 szt.
pieczarek– 1
cebula– 2 ząbki
czosnku– 2
liście laurowe–
ziele angielskie (4-5 kulek)–
przyprawy:
sól (ok. 1/2 łyżeczki),
pieprz (1/3 łyżeczki),
papryka słodka mielona (1/2 łyżeczki), szczypta
papryki ostrej mielonej i szczypta
chilli, można też dodać 1/3 łyżeczki
majeranku– 2 łyżki
oleju do smażenia– 1 kopiasta łyżka
mąki pszennej–
kasza jęczmienna wiejskaPrzygotowanie:
cebulę obieramy i kroimy w kostkę
mięso dokładnie myjemy, czyścimy z farfocli i kroimy w kostkę w garnku, w którym będziemy gotować gulasz, rozgrzewamy
olej, dorzucamy pokrojoną
cebulę i chwilę podsmażamy, aż się zeszkli (
zrobi się miękka i lśniąca, ale nie zdąży się jeszcze przybrązowić)do podsmażonej
cebuli dorzucamy
mięso, solimy i smażymy co chwilę mieszając, aż
mięso puści sokdo tak podsmażonego
mięsa dodajemy
przyprawy,
liście laurowe i
ziele angielskie, smażymy jeszcze ok 1 min. i zalewamy
wodą, tak żeby
wody było trochę więcej niż
mięsa (musi być jej na tyle, że wystarczy na sos nawet kiedy część odparuje podczas gotowania)doprowadzamy
wodę do wrzenia i kiedy to się stanie zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i na małym ogniu dusimy ok. 30 min., od czasu do czasu mieszając (gulasz nie powinien się bardzo mocno gotować, ale tak lekko bulgotać) w tym czasie kroimy wcześniej umyte
pieczarki; kroimy dowolnie, jak Wam wyjdzie, byle nie za drobnosiekamy
czosnekpo 30 min. dodajemy do gulaszu pokrojone
pieczarki i
czosnek i gotujemy jeszcze ok. 15 min. bez przykryciapo tym czasie najlepiej spróbować czy
mięso jest już miękkie, jeśli tak przechodzimy do następnego kroku, jeśli nie gotujemy dalej, aż
mięso będzie miękkie
wody powinno być na tyle, żeby przykrywała
mięso, jeśli jest jej dużo więcej trzeba jeszcze chwilę pogotować gulasz (można zwiększyć ogień), żeby nadmiar
wody odparowałjeśli
mięso jest miękkie zabieramy się za zagęszczenie sosu: do ok. 1/3 szklanki ZIMNEJ
wody dodajemy 1 łyżkę
mąki i mieszamy aż
mąka rozpuści się w wodzie i nie będzie grudek (jeśli dodacie
mąkę do ciepłej
wody na pewno zrobią się grudki), mieszanina powinna
mieć konsystencję
śmietany, więc w razie potrzeby możecie dodać trochę
mąki, albo
wodymąkę z
wodą dodajemy powoli do gulaszu cały czas mieszając, aż osiągniemy taką gęstość sosu, na jakiej nam zależy; jeśli gulasz wyszedł bardziej wodnisty można powtórzyć robienie mieszanki z
mąki i
wody i dodać jej nieco więcejgulasz jest w zasadzie gotowy, warto go jeszcze spróbować i sprawdzić czy jest wystarczająco przyprawiony, ewentualnie dodać to, czego brakujegotujemy
kaszę według przepisu na opakowaniu (pamiętajcie, że
kasza pęcznieje 3-krotnie podczas gotowania!)podajemy polaną gulaszemSmacznego!KomentarzecommentsPowered by Facebook Comments