Wykonanie
Od sałatki kalafiorowej została mi spora część
kalafiora, więc główkowałam co by tu z niego zrobić. A, że w lodówce zawsze zalega jakaś
wędlinka, postanowiłam zrobić zapiekankę. Nie byłam tylko zdecydowana czy z
ryżem czy z
makaronem. W końcu padło na
ryż:-)Zapiekanka jest bardzo dobra, tylko trzeba zadbać o dość mocne jej przyprawienie, bo ani
ryż ani
kalafior nie są zbyt wyraziste w smaku.Składniki:1/2 dużego
kalafioraworeczek
ryżu (100g)
wędlina:
szynka lub
kiełbasa, ja miałam 2
kiełbasy toruńskie1
cebulabiała część
pora1
czerwona papryka1
jajkołyżka ukwaszonej
śmietanyok 100g
sera zółtegosólpieprzodrobina
cukrusłodka i
ostra paprykałyżka
olejuWykonanie:Umyty
kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie w dodatkiem odrobiny
soli i
cukru przez 20 minut. Na łyżce
oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę i
por, następnie
paprykę i
kiełbasę.
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. W dużej misce mieszamy: ugotowany i rozdrobniony widelcem
kalafior, ugotowany
ryż, zawartość patelni czyli
wędlinę,
paprykę i
cebulę. Dodajemy
pieprz,
sól, słodką i
ostrą paprykę, wbijamy
jajko, dodajemy łyżkę
śmietany i połowę startego
żółtego sera. Naczynie do zapiekania smarujemy
masłem. Układamy w nim masę lekko ugniatając i wyrównując całość.
Wierzch posypujemy resztą
startego sera. Zapiekamy w piekarniku w 175st ok 15 -20 minut.