Wykonanie
1 główka
kapusty białej250g
mielonego mięsaok 250g
ryżu1
jajko1
cebula do farszu1
cebula do sosu
olejsólpieprzkoperekNa sos:
bulionok 30g
masła (najlepiej sklarowane jesli mamy)łyżka
mąkikoncentrat pomidorowyśmietanka 18%cukier – szczypta
sól,
pieprz – do smakuWykonanie:
Ryż gotujemy w dużej ilości osolonej
wody. Odcedzamy i przepłukujemy zimną
wodą.
Cebulę siekamy i smażymy na
oleju lub
smalcu. Dodajemy do
ryżu zmielone
mięso,
cebulę,
jajo i
przyprawy. Farsz dokładnie mieszamy. Z
kapusty usuwamy
ostrym nożem głąb i wkładamy ją do wrzątku na ok. 5 minut. Oddzielamy kolejne liście. Osuszamy. Gorsze, uszkodzone liście układamy na dnie brytfanki bądź naczynia w którym będziemy dusić gołąbki. Na każdy liść nakładamy porcję farszu i ciasno zwijamy. Gołąbki układamy w naczyniu ściśle obok siebie.
Przygotowujemy sos -W rondelku rozgrzewamy
masło, podsmażamy na złoty kolor drobno posiekaną
cebulkę,dodajemy
koncentrat pomidorowy też chwilę podsmażamy, następnie zalewamy go
bulionem i doprowadzamy do wrzenia.
Mąkę mieszamy ze
śmietanką, dolewamy po łyżce gorący
bulion z przecierem cały czas mieszając, dzięki temu później sos się nie zważy. Tak ocieploną
śmietankę z
mąką wlewamy do sosu, ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku. Zagotowujemy sos, żeby zgęstniał.Zalewamy ułożone w brytfance gołąbki
sosem pomidorowym tak, żeby gołąbki były przykryte. Od góry przykrywamy gołąbki liśćmi
kapusty. Brytfankę z gołąbkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC i zapiekamy przez ok. 2 godziny. Całość sosu po wyjęciu posypujemy
koperkiem.
Podajemy z
ziemniakami.