ßßß Cookit - przepis na TRADYCYJNE GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM

TRADYCYJNE GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM

nazwa

Wykonanie

1 główka kapusty białej
250g mielonego mięsa
ok 250g ryżu
1 jajko
1 cebula do farszu
1 cebula do sosu
olej
sól
pieprz
koperek
Na sos:
bulion
ok 30g masła (najlepiej sklarowane jesli mamy)
łyżka mąki
koncentrat pomidorowy
śmietanka 18%
cukier – szczypta
sól, pieprz – do smaku
Wykonanie:
Ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Cebulę siekamy i smażymy na oleju lub smalcu. Dodajemy do ryżu zmielone mięso, cebulę, jajo i przyprawy. Farsz dokładnie mieszamy. Z kapusty usuwamy ostrym nożem głąb i wkładamy ją do wrzątku na ok. 5 minut. Oddzielamy kolejne liście. Osuszamy. Gorsze, uszkodzone liście układamy na dnie brytfanki bądź naczynia w którym będziemy dusić gołąbki. Na każdy liść nakładamy porcję farszu i ciasno zwijamy. Gołąbki układamy w naczyniu ściśle obok siebie.
Przygotowujemy sos -W rondelku rozgrzewamy masło, podsmażamy na złoty kolor drobno posiekaną cebulkę,dodajemy koncentrat pomidorowy też chwilę podsmażamy, następnie zalewamy go bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Mąkę mieszamy ze śmietanką, dolewamy po łyżce gorący bulion z przecierem cały czas mieszając, dzięki temu później sos się nie zważy. Tak ocieploną śmietankę z mąką wlewamy do sosu, ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku. Zagotowujemy sos, żeby zgęstniał.
Zalewamy ułożone w brytfance gołąbki sosem pomidorowym tak, żeby gołąbki były przykryte. Od góry przykrywamy gołąbki liśćmi kapusty. Brytfankę z gołąbkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC i zapiekamy przez ok. 2 godziny. Całość sosu po wyjęciu posypujemy koperkiem.
Podajemy z ziemniakami.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/04/tradycyjne-goabki-w-sosie-pomidorowym.html