Wykonanie
Forszmak... nazwa obiła mi się o uszy, ale do końca nie wiedziałam co to jest. Do momentu kiedy nie kupiłam książki "Gulasz i bigos na wiele sposobów". To właśnie w niej znalazłam wiele fajnych, nowych przepisów na te dwa popularne dania. Jednym z nich był przepis na forszmak czyli gulasz w trochę innym wydaniu. Uruchomiłam więc internet, żeby moją książkową wiedzę wzbogacić o tradycję tej potrawy. No i dowiedziała się, że najpopularniejszy jest forszmak lubelski -Forszmak lubelski to pożywny gulasz z
ogórkami kiszonymi i różnymi rodzajami
wędlin, doprawiony
koncentratem pomidorowym i podany w wydrążonym bochenku
chleba.Oczywiście jest wiele odmian tej potrawy. W niektórych rejonach dodają jeszcze
pieczarki, w innych
paprykę, warzywa. Jednak zawsze bazą jest
mięso wieprzowe,
wędzona kiełbasa lub
boczek,
ogórek kiszony i
koncentrat pomidorowy...Muuusiałam wypróbować jak najszybciej :)Składniki:1kg
łopatki20 dkg
boczku4
kiełbasy śląskie5
ogórków kiszonychkoncentrat pomidorowyliść laurowyziele angielskie1l
bulionusłodka paprykaostra paprykaolej do smażeniaopcjonalnie łyżka kwaśnej
śmietanyWykonanie:
Łopatkę kroimy z dużą kostkę. Podsmażamy na
oleju, przekładamy do osobnego garnka.
Wędlinę i
boczek podsmażamy na
oleju po
łopatce. Przekładamy do
mięsa. Na końcu podsmażamy
cebulę i tez przekładamy do garnka z
mięsem. Całość zalewamy
bulionem, dodajemy
liść laurowy,
ziele angielskie, słodką i
ostrą paprykę, ząbek
czosnku (jeśli tolerujemy) i gotujemy na małym ogniu ok 1.5h, uzupełniając plyn jeśli wyparuje. Po tym czasie sprawdzamy, czy
mięso jest miękkie. Jeśli tak, dodajemy pokrojone w kostkę
ogórki kiszone,
koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze chwilkę doprawiając do smaku.Podajemy z
bagietką, ale można oczywiście z
ziemniakami lub
kaszą - wg upodobań
smakowych :)