ßßß Cookit - przepis na Forszmak lubelski

Forszmak lubelski

nazwa

Wykonanie

Forszmak lubelski to regionalne danie, które stanowi doskonałą propozycję na obiad. To pożywny gulasz z ogórkami. Pożywny, pyszny, nieco kwaśno-ostry. Polecam jako odmianę od gulaszu. Źródło - gazetka Biedronki
ok. 600 g łopatki lub karkówki wieprzowej
100 g kiełbasy wędzonej
100 g wędliny, najlepiej wędzonej
1 cebula
2-3 ogórki kiszone
2-3 ogórki konserwowe
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 litr bulionu
2 łyżki mąki + ewentualnie 1 czubata łyżka mąki pszennej i 1 łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
5 ziaren ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
olej do smażenia
sól, pieprz, ostra papryka w proszku
Wieprzowinę pokroić w gulaszową kostkę.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć mięso, aż się zarumieni. Smażyć dalej przez ok 10 minut. W tym czasie posiekać cebulę, ogórki pokroić w kostkę, szynkę w paski, kiełbasę w półplastry.
Zdjąć mięso z patelni i odłożyć do garnka. Nalać nieco oleju na patelnię i usmażyć na niej kiełbasę i wędlinę. Po 5 minutach dodać na patelnię cebulę i smażyć kolejne 10 minut. Oprószyć całość mąką i wymieszać. Wrzucić do garnka z wcześniej usmażonym mięsem. Zalać bulionem, dodać ziele angielskie, liście laurowe i dusić pod przykryciem ok godziny na średnim ogniu, aż mięso będzie miękkie. Po ok. 45 minutach gotowania dodać ogórki, koncentrat pomidorowy i doprawić solą, pieprzem i papryką do smaku.
Forszmak podaje się z pieczywem lub ziemniakami, ale jeśli mamy ochotę zjeść np. z kaszą, to możemy zagęścić sos mieszając w zimnej wodzie mąkę pszenną i ziemniaczaną. Do tej mieszanki dodajemy nieco gorącego sosu, mieszamy, a następnie oddajemy do gotującego się sosu szybko mieszając. Zagotowujemy.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2013/03/Forszmak-lubelski.html