Wykonanie
Forszmak lubelski to regionalne danie, które stanowi doskonałą propozycję na obiad. To pożywny gulasz z
ogórkami. Pożywny, pyszny, nieco kwaśno-ostry. Polecam jako odmianę od gulaszu. Źródło - gazetka Biedronkiok. 600 g
łopatki lub
karkówki wieprzowej100 g
kiełbasy wędzonej100 g
wędliny, najlepiej wędzonej1
cebula2-3
ogórki kiszone2-3
ogórki konserwowe1-2 łyżki
koncentratu pomidorowego1 litr
bulionu2 łyżki
mąki + ewentualnie 1 czubata łyżka
mąki pszennej i 1 łyżka
mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu5 ziaren
ziela angielskiego2-3
liście lauroweolej do smażenia
sól,
pieprz,
ostra papryka w proszku
Wieprzowinę pokroić w gulaszową kostkę.Na patelni rozgrzać
olej i usmażyć
mięso, aż się zarumieni. Smażyć dalej przez ok 10 minut. W tym czasie posiekać
cebulę,
ogórki pokroić w kostkę,
szynkę w paski,
kiełbasę w półplastry.Zdjąć
mięso z patelni i odłożyć do garnka. Nalać nieco
oleju na patelnię i usmażyć na niej
kiełbasę i
wędlinę. Po 5 minutach dodać na patelnię
cebulę i smażyć kolejne 10 minut. Oprószyć całość
mąką i wymieszać. Wrzucić do garnka z wcześniej usmażonym
mięsem. Zalać
bulionem, dodać
ziele angielskie,
liście laurowe i dusić pod przykryciem ok godziny na średnim ogniu, aż
mięso będzie miękkie. Po ok. 45 minutach gotowania dodać
ogórki,
koncentrat pomidorowy i doprawić
solą,
pieprzem i
papryką do smaku.Forszmak podaje się z
pieczywem lub
ziemniakami, ale jeśli mamy ochotę zjeść np. z
kaszą, to możemy zagęścić sos mieszając w zimnej wodzie
mąkę pszenną i ziemniaczaną. Do tej mieszanki dodajemy nieco gorącego sosu, mieszamy, a następnie oddajemy do gotującego się sosu szybko mieszając. Zagotowujemy.