Wykonanie

Różne formy rozgrzewających gulaszy ze słodką i
ostrą papryką to to, co tygryski jesienią i zimą lubią najbardziej ;) Oprócz walorów
smakowych mają też inne zalety - łatwo i szybko się je przygotowuje, a do tego pasują do nich świetnie np.
kasze, dzięki
czemu odpada np. obieranie
ziemniaków. Jako dodatek idealnie sprawdzą się
ogórki kiszone, więc nie trzeba też specjalnie głowić się nad surówką :)Więc przyznaję bez bicia, są to potrawy idealne dla leniwych, a ponieważ ostatnimi czasy gotuję tylko na dwóch palnikach, to takie lenistwo jest opcją idealną ;) Czekam z niecierpliwością na dzień, w którym kuchenka rozmnoży mi się o dwa palniki i piekarnik. I wtedy upiekę pyszny sernik!Składniki:- 700 gramów
wieprzowiny (np.
łopatka, gulaszowe)-
smalec do smażenia- 2 łyżeczki wędzonej
słodkiej papryki- 1 łyżeczka
ostrej papryki- kilka
liści laurowych- kilka ziaren
czarnego pieprzu- kilka ziaren
ziela angielskiego- 1
cebula- 400 gramów
pieczarek- 2 szklanki
wody lub
bulionu, lub
bulionu z kostki- 3 - 4
ogórki kiszone- 3 łyżki kwaśnej, gęstej
śmietany- 2 łyżki
ketchupu chilli Winiary- 2 czubate łyżeczki
mąki + trochę
mąki do oprószenia
mięsaPrzygotowanie:1.
Cebulę pokrój w kostkę,
pieczarki umyj, pokrój w półplasterki.
Wieprzowinę pokrój w cienkie paseczki i posyp
solą,
pieprzem i odrobiną
mąki.2. Podsmaż
cebulę na
smalcu, gdy się zeszkli dodaj
pieczarki i smaż, aż odparuje z nich
woda. Przełóż do miseczki. Na patelni rozgrzej znowu
smalec i porcjami podsmażaj
wieprzowinę, tak aby z każdej strony się zrumieniła, ale nie dusiła się we własnym sosie. Podsmażone
mięso przełóż do rondla z grubym dnem.3. Zalej
mięso wodą lub
bulionem, dodaj słodką i
ostrą paprykę,
liście laurowe,
pieprz ziarnisty i
ziele angielskie i duś pod przykryciem aż
mięso będzie prawie miękkie, dodaj
pieczarki z
cebulą.4.
Ogórki kiszone pokrój w paseczki, dodaj do gulaszu i duś jeszcze ok. 10 minut.5. Wymieszaj dokładnie
śmietanę,
ketchup i dwie łyżeczki
mąki w miseczce. Zahartuj mieszankę dodając po łyżce gorący sos, za każdym razem dokładnie mieszając. Wlej do gulaszu i gotuj jeszcze kilka minut.6. Podawaj z
kaszą,
ryżem lub
ziemniakami. Jako dodatek świetnie sprawdzi się
ogórek kiszony! Smacznego :)Odwiedź też funpage: