Wykonanie
Pyszny, treściwy, lekko pikantny gulasz. Dzięki podsmażonej na patelni
papryce po pierwsze smakuje doskonale, a po drugie ma fenomenalny kolor - cały sekret tego koloru tkwi właśnie w tej parpyce :) Powiedziałabym, że to taki trochę gulasz w stylu węgierskim, dlatego podałam go tym razem z plackami ziemniaczanymi. Niemniej równie świetnie będzie smakował z
ziemniakami czy
kaszą.Mam taki nawyk z dzieciństwa, że resztki wszelkich gulaszy wyjadam z
bułką lub
chlebem "porwanym" na małe kawałki. Wrzucam te kawałki do miski z ciepłym sosem pozostałym po gulaszu, czekam aż chwilę nasiąkną i pochłaniam na kolację chyba jeszcze chętniej niż
mięso w sosie.No i oczywiście gulasz smakuje doskonale z
ogórkiem kiszonym ;) Idealna surówka do obiadu dla każdego lenia :)Składniki:- ok. 600 gramów
wieprzowiny*- 1
cebula- 2 małe
marchewki- 1/2 dużej,
czerwonej papryki- 2 czubate łyżeczki
słodkiej papryki- 1/2 łyżeczki
ostrej papryki- 1 kostka "
Bulionu z
Grzybami Leśnymi"
Winiary- ok. 3 szklanki
wody- ok. 5 ziaren
ziela angielskiego- 2
liście laurowe- ok. 10 ziaren
czarnego pieprzu-
mąka - łyżka do zagęszczenia sosu + odrobina do oprószenia
mięsa-
smalec do smażenia-
sól,
pieprz* może być np.
szynka lub
łopatka, u mnie w mięsnym jest świetnej jakości gulaszowe za grosze ;)Przygotowanie:1.
Mięso pokrój w kostkę, oprósz dokładnie
solą i
pieprzem, a następnie
mąką.
Cebulę pokrój w kostkę. W rondlu zagotuj 2 szklanki
wody i rozpuść kostkę "
Bulionu z
Grzybami Leśnymi".2. Na suchej patelni podsmaż krótko ostrą i
słodką paprykę, uważaj, żeby ich nie spalić. Przełóż do garnka z
bulionem. Następnie na tej samej patelni rozgrzej odrobinę
smalcu i podsmaż
cebulę. Również dodaj ją do garnka z
bulionem.3. Dodaj na patelnię łyżkę
smalcu i teraz przesmaż na niej
mięso, na dużym ogniu, mieszając, aby z każdej strony się zarumieniło. Przełóż do garnka z
bulionem i postaw całość na małym ogniu. Dodaj
ziele angielskie,
liść laurowy i
pieprz w ziarnach.4. Obraną
marchewkę pokrój w talarki i dodaj do gulaszu. Duś pod przykryciem na bardzo małym ogniu często mieszając. Jeśli sos będzie za gęsty dodawaj jeszcze po pół szklanki
wody.5. Gdy
mięso będzie miękkie dodaj pokrojoną w kostkę
paprykę i duś jeszcze przez jakiś czas.6. Na koniec, jeśli uznasz, że jest taka potrzeba, zagęść gulasz
mąką - rozmieszaj ją dokładnie w zimnej wodzie, dodaj kilka łyżek gorącego sosu i wlej do garnka cały czas mieszając. Gotuj jeszcze krótką chwilę.Odwiedź też funpage:
