Wykonanie
Święta, święta i po. No może prawie bo zahaczamy o weekend przedłużając sobie leniuchowanie o kilka dni:) Zjedzona ilość moczki i makówek- absurdalnie wysoka... Nie mam wyrzutów w końcu czekam na to cały rok! Ale mając dziecko w domu wiecie, że jedzenie świąteczne nie leży w kręgu jego zainteresowań. A przynajmniej nie leży w kręgu zainteresowań mojego syna i muszę przygotować coś innego. Ze świątecznego stołu wybiera zaledwie kilka rzeczy. Ale za to mógłby jeść tony
owoców i warzyw,
kasz i
serów. Niestety
mięso to jedna z tych rzeczy za którymi delikatnie mówiąc nie przepada. Ma tę przypadłość właścwie już "od brzucha" bo kiedy byłam w ciąży nie mogłam nawet patrzeć na
mięso. Więc przypuszczam że to była jego sprawka. Jedynie co akceptuje to
szynki przygotowane i uwędzone przez M. Ufff...chociaż tyle. Za to takie placuchy warzywne uwielbia i zawsze zjada naprawdę sporo. Ja też nie mam nic przeciwko nim zwłaszcza jeśli podam je z
sosem czosnkowym. Co do warzyw...dodajcie takie jakie akurat macie. Placki świetne są z
brokułem,
kalafiorem,
brukselką lub
kalarepą. To dobry pomysł na przemycenie warzyw ale nie tylko. Możecie dodać odrobinę
soczewicy, pokombinować z rożnymi
kaszami lub dodać drobno posiekane
mięso. A jeśli zależy Wam na tym aby placki były bezglutenowe wystarczy zamienić
mąkę na bezglutenową:) Pełna dowolność i to jest w nich najlepsze!

Składniki:(dowolne warzywa w dowolnej ilości)- dzisiaj u nas:1
marchewkakawałek
selerapół szklanki dynipól szklanki
bobu2 średnie
ziemniakiszczypta
solizioła prowansalskieolej lnianymąkaszklanka
orzechów nerkowca (lub innych-
migdały i
orzechy laskowe też będą dobre)
olej do smażenia (użyłam
kokosowego)Wykonywanie:Wszystkie warzywa ugotuj. W międzyczasie
orzechy upraż na suchej patelni aż się zrumienią i posiekaj je drobno. Następnie zmiksuj ugotowane warzywa i dodaj
olej,
sól,
orzechy i
zioła. Dodaj tyle
mąki żeby masa formowała się w placki ale nie dodawaj zbyt dużo
mąki. Ciasto powinno pozostać dość luźne. Smaż na
oleju kokosowym (lub innym) aż placki będą rumiane z obu stron.Smacznego!