Uwielbiam masło orzechowe. Mogłabym je jeść łyżeczką prosto ze słoika :) Do tej poryjadłam głównie masło z orzechów ziemnych. Dziś czas na eksperymenty: masło z orzechów nerkowca. Jest dużo bardziej delikatne niż masło popularne masło orzechowe. Wersja kupna jest niestety dość drogim wydatkiem (ok. 15-18 zł w sklepach ze zdrową żywnością), dlatego proponuję wersję domową. Wychodzi taniej i smaczniej :) Spróbujcie :)ok. 400 g orzechów nerkowca2 łyżeczki oleju z orzechów laskowychszczypta soliOrzechy podpraż na suchej patelni, uważaj, aby się nie spaliły. Następnie przełóż je do blendera, dodaj olej z orzechów laskowych i miksuj, aż do uzyskania gładkiej masy. U mnie zajęło to ok. 10 minut. Podczas miksowania rób przerwy, aby nie spalić blendera. Pod koniec dodaj szczyptę soli. Gotowe masło przełóż do słoiczka, przechowuj w lodówce.