Wykonanie
Idealny deser na upały. Wegański sernik w najlepszej odsłonie – malinowej! Przygotujecie go bardzo szybko i w łatwy sposób. Jest to mój kolejny pomysł na wykorzystanie
oleju lnianego w naszej diecie. Tym razem postawiłam na
olej lniany o smaku
cytrynowym, który niesamowicie podkreśla smak owocowej warstwy tego wspaniałego deseru. Zobacz również dlaczego warto spożywać
olej lniany.Sprawdź inne przepisy z wykorzystaniem
oleju lnianego – wegańskie
lody Magnum, krem Bounty i 3 bardzo proste sosy .Skład (forma o średnicy 20cm):Spód:1/2 szklanki
migdałów,3/4 szklanki
suszonych daktyli (namoczonych we wrzątku).Masa „serowa”:1 i 1/2 szklanki
nerkowców (przed namoczeniem w wodzie przez noc),1/3 szklanki
oleju kokosowego (nierafinowanego),sok z 1/2
cytryny,1/3 szklanki
syropu klonowego lub innego,szczypta
soli,1 szklanka
malin,3 łyżki
oleju lnianego o smaku
cytrynowym Laboratorium BIOOIL®,dodatkowo:
owoce do posypania –
maliny,
porzeczki,
borówki, lawenda itp.
Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odlać
wodę (można ją zostawić do przygotowywania np. owsianki) i wrzucić
daktyle razem z
migdałami do blendera. Zmiksować do otrzymania klejącej masy (nie blendować za długo, małe kawałki
migdałów powinny nadal być wyczuwalne).Formę o średnicy 20cm wyłożyć folią spożywczą, na dnie przy pomocy zwilżonych dłoni równo rozłożyć masę
migdałowo-
daktylową. Tak przygotowaną formę włożyć do lodówki.Do blendera wrzucić namoczone przez noc
orzechy nerkowca, dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz
oleju lnianego i
owoców. Całość zblendować na idealnie gładką masę.Połowę masy z
nerkowców wyłożyć do formy. Pozostałą masę zblendować z
malinami oraz
olejem lnianym. Wlać do formy i całość włożyć do zamrażarki na minimum 4 godziny. Najlepiej smakuje wyjęte z zamrażarki na 15-20 minut przed podaniem.



Wpis powstał we współpracy z Laboratorium BIOOIL® .