Wykonanie
Kuchnię włoską uwielbiam za wiele rzecz,y ale chyba najbardziej za tiramisu i lasagne. Najbardziej lubię wersję klasyczną bez udziwnień, po prostu z
sosem pomidorowym. Ale to jedno z takich dań z którymi można pokombinować, użyć wyobraźni, zrobić ją według własnego pomysłu.. Ja postawiłam na warzywa i zrezygnowałam z
mięsa, ale nie sugerujcie się i użyjcie go jeśli uważacie że tak będzie lepiej:)

Składniki:płaty lasagne (ilość zależy od formy w jakiej przygotowujecie
makaron- ja użyłam 9 płatów)150 g pokrojonej
fasolki szparagowej1
cebulapuszka
pomidorówpół szklanki
soczewicy (użyłam czerwonej)
ser żółtywoda (ok 1 szklanka)
sólpieprzoreganoolej/
oliwa do smażenia
sos beszamelowy:2 łyżki
masła2 łyżki
makiok 2 szklanki
mlekagałka muszkatołowasólpieprzWykonanie:
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na
oliwie. Dodaj
fasolkę,
pomidory i
soczewicę dopraw
solą,
pieprzem i
oregano. Zalej
wodą i gotuj aż
soczewica będzie miękka. W razie potrzeby dodaj więcej
wody. Zrób sos. W rondelku rozpuść
masło a gdy się rozpuści wsyp
mąkę i wymieszaj. Gdy
zrobi się "zwarta kluska" dodaj
mleko i energicznie wymieszaj aż uzyskasz konsystencję sosu. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodaj nieco więcej
mleka. Wymieszaj tak aby nie było grudek. Dopraw
solą,
pieprzem i gałką.Na dno naczynia w którym będziesz zapiekać lasagne wylej odrobinę sosu. Wyłóż płatami lasagne (możesz wcześniej je obgotować jeśli boisz się że
makaron nie zmięknie) na to połoz połowę farszu i polej znowu sosem. Przykryj płatami lasagne i znowu wylej odrobinę sosu, resztę farszu i przykryj wszystko płatami
makaronu. Na ostatnią warstwę wylej pozostały sos i zetrzyj
ser wg uznania. Piecz w temp. 180 stopni przez 40 minut.Smacznego!