Wykonanie

Zapraszam na pasztet który podbił
serca moich domowników. Jest tak smaczny, że więcej kupnych w domu nie będzie! Do tego prosty w przygotowaniu i co najważniejsze nie trzeba go piec.Przepis na ten pasztet bierze udział w konkursie SMAKOWITA PAJDA TO KULINARNA FRAJDA! , którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.



Składniki :* 35 dag
wątróbki drobiowej* 60 dag uda z
indyka* 35 dag
mięsa gulaszowego z
indyka*
cebula* 2 ząbki
czosnku* średnia
marchewka* średnia
pietruszka* kawałek
selera* opakowanie Smakowitej Pajdy z
ziołami ogrodowymi* 2 łyżki
masła*
sól,
pieprz,
tymianek,
rozmaryn,
gałka muszkatołowa* garść
pistacji

Przygotowanie :
Mięso z indyka podzielić na małe kawałki, obsmażyć na roślinnym smalczyku Smakowita Pajda. Dodać obrane i pokrojone warzywa. Zalać
bulionem warzywnym bądź drobiowym i dusić do miękkości. Na patelni rozgrzać łyżkę Smakowitej Pajdy z
ziołami ogrodowymi, dodać pokrojoną w piórka
cebulę oraz
czosnek. Podlać trochę
wodą i dusić do miękkości.
Mięso zmielić w maszynce o drobnych oczkach, najlepiej dwa
razy. Dodać
masło i wyrobić do połączenia składników. Przyprawić do smaku
ziołami. Przełożyć do foremki, ugnieść i odstawić na 3 godziny do lodówki. Przygotować kruszonkę z łyżki roślinnego smalczyku i posiekanych
pistacji. Obłożyć nią pasztet. Odstawić najlepiej na 12 godzin do lodówki.SMAKOWITA PAJDA ZASKOCZYŁA MNIE SWOIM SMAKIEM. NIE PRZEPADAM ZA
SMALCEM I STARAM SIĘ JAK NAJMNIEJ UŻYWAĆ GO W KUCHNI, JEDNAK ŚWIEŻY I CIEPŁY
CHLEB ZE SMAKOWITĄ PAJDĄ SMAKUJE PRZEPYSZNIE !