Wykonanie
Bakalie czyli
orzechy, suszone i kandyzowane
owoce. Dostarczają dużo energii, błonnika, witamin oraz składników mineralnych.


1)
Orzechy włoskie posiadają mnóstwo antyutleniaczy. Są idealne do sałatek, deserów i
musli.2)
Orzechy laskowe są bogate w witaminę E. Zmielone możemy dodawać do ciast zamiast
mąki.3)
Orzechy arachidowe są bardzo alergizujące. Mają dużo
białka, są idealne do dań azjatyckich.4)
Papaja kandyzowana ma dużo witaminy C. Sprawdza się na przekąskę, do ciast i
musli.5)
Mango kandyzowane posiada żywiczny posmak. Jest doskonałe na zdrową przekąskę.6)
Ananas kandyzowany dodaje energii, idealny na przegryzkę i do keksów.7)
Migdały obniżają poziom złego cholesterolu. Najlepsze są do deserów.8)
Daktyle dobre do
musli, sałatek, ciast i dań
curry. Są pożywne, idealne na przekąskę.9)
Figi suszone są bogate w błonnik. Dodawać je możemy do słodkości i przekąsek.10)
Rodzynki to źródło błonnika. Idealne do farszów, ciast i
sosów.11)
Morele suszone są bogate w witaminę A, błonnik i żelazo. Na przekąskę i do ciast.12)
Żurawina suszona do deserów, ciast,
mięs i
sosów.


Wszystkie
bakalie do tego wpisu udostępniła firma SKWORCU , którą bardzo gorąco polecam!
Daktyle z
migdałamiDaktyle pozbawić pestek. W ich miejsce wcisnąć po 2 obrane ze skórki i blanszowane
migdały. Każdy
daktyl owinąć cieniutkim plasterkiem suszonej
szynki. Spiąć wykałaczką, posypać
rozmarynem.
Kuskus z
figamiSzklankę
kaszy kuskus zalać gorącym
bulionem, przykryć o odstawić by napęczniała. Przemieszać i wystudzić. Opłukać i namoczyć 5 suszonych fig i
moreli. Odsączyć i pokroić w paski. Można dokroić 3
daktyle oraz garść
pistacji.
Kaszę wymieszać z
bakaliami, wyciśniętym
sokiem z
pomarańczy oraz 2 łyżkami
oliwy.
Orzechowe kule20dag
twarogu rozmieszać z 3 łyżkami
jogurtu bądź gęstej
śmietany. 10dag żółtego,
ostrego sera zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 15dag
orzechów włoskich drobno posiekać. Masę
twarogową połączyć z
serem żółtym i łyżką
orzechów. Formować z niej małe kulki, obtoczyć w orzechach.