Wykonanie
Składniki(na 5 porcji)- 20 g
sezamu (ok. 2 łyżki),- 30 g
nasion słonecznika (ok. 3 łyżki),- 20 g
migdałów (ok. 2 łyżki),- 20 g
orzechów arachidowych (ok. 2 łyżki),- 20 g
orzechów włoskich (ok. 2 łyżki),- 20 g
orzechów laskowych (ok. 2 łyżki),- 2 łyżki
miodu (ok. 48g).Sposób przygotowania1. Prażymy
orzechy i nasiona.2. Podgrzewamy
miód.3. Łączymy
miód z mieszanką.4. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.5. Całość przykrywamy również papierem do pieczenia i przyciskamy deską.6. Batony chłodzimy w lodówce ok. 1 h.7. Kroimy batony w ulubione kształty (przechowujemy najlepiej w lodówce).

Batony
orzechowe są bogate w:- wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo,- wapń, który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów,- magnez, który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych,- substancje przeciwbakteryjne, pochodzące z
miodu.Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 36 gEnergia: 188 , 0 kcal
Białko: 5,55,5 gTłuszcz: 13 , 9 gWęglowodany: 12 , 7 gBłonnik pokarmowy : 2 , 1 gSmaczneg o i zdr o we goTrójko lorowa Tęcza