ßßß Cookit - przepis na Batony z orzechami

Batony z orzechami

nazwa

Wykonanie

Składniki
(na 5 porcji)
- 20 g sezamu (ok. 2 łyżki),
- 30 g nasion słonecznika (ok. 3 łyżki),
- 20 g migdałów (ok. 2 łyżki),
- 20 g orzechów arachidowych (ok. 2 łyżki),
- 20 g orzechów włoskich (ok. 2 łyżki),
- 20 g orzechów laskowych (ok. 2 łyżki),
- 2 łyżki miodu (ok. 48g).
Sposób przygotowania
1. Prażymy orzechy i nasiona.
2. Podgrzewamy miód.
3. Łączymy miód z mieszanką.
4. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Całość przykrywamy również papierem do pieczenia i przyciskamy deską.
6. Batony chłodzimy w lodówce ok. 1 h.
7. Kroimy batony w ulubione kształty (przechowujemy najlepiej w lodówce).
Batony orzechowe są bogate w:
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo,
- wapń, który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów,
- magnez, który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych,
- substancje przeciwbakteryjne, pochodzące z miodu.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 36 g
Energia: 188 , 0 kcal
Białko: 5,55,5 g
Tłuszcz: 13 , 9 g
Węglowodany: 12 , 7 g
Błonnik pokarmowy : 2 , 1 g
Smaczneg o i zdr o we go
Trójko lorowa Tęcza
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2015/04/batony-z-orzechami.html