ßßß
Słodycz nad słodyczami, mazurek bezowy czyli mazurek na białkach. Prosty w wykonaniu, jeśli przygotowanie bezy nie sprawia Wam trudności. Bezę mieszamy z ulubionymi bakaliami, wykładamy na wafel, przykrywamy drugim waflem i pieczemy. Słodkie - tak, ale bardzo smaczne :-). Poza okresem wielkanocnym wspaniały pomysł na wykorzystanie białek, a pokryty lukrem lub białą czekoladą - jako mazurek na wielkanocny stół.Składniki:6 białekszczypta soli250 g drobnego cukru do wypieków300 g ulubionych bakalii - posiekane orzechy włoskie, pekany lub laskowe, posiekane migdały, rodzynki, suszona żurawina, suszone morele, suszone figi, suszone daktyle, kandyzowana skórka pomarańczowa, kandyzowana papaja lub ananasy itp.1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej2 kwadratowe wafleWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Dalej ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa. Delikatnie wmieszać przesianą skrobię ziemniaczaną. Dodać posiekane i pokrojone bakalie, delikatnie wymieszać.Masę bezową z bakaliami wyłożyć równomiernie na jeden z wafli, wyrównać. Przykryć drugim waflem. Przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piekarnik rozgrzać do temperatury 140ºC i piec mazurek przez około 60 minut. Wyłączyć piekarnik, wyjąć i wystudzić mazurek.Mazurek można dowolnie ozdobić, np. roztopioną czekoladą lub lukrem - ja już pominęłam ze względu na sporą ilość słodyczy ;-). Pokroić na kwadraty i podawać.Przechowywać w temperaturze pokojowej pod kloszem do ciasta.Smacznego :-).