Wykonanie

Podobne ciasto
czekoladowe jest już wśród moich ciast, tym razem je nieco urozmaiciłam. Lubię coś zawsze zmieniać i dodawać do przepisów. Tutaj majstrowałam przy kremie, jest budyniowy z
borówkami.
Borówki nadały ciastu pysznego orzeźwiającego smaku i soczystości. Ciasto jest umiarkowanie słodkie. Ostrzegam, bardzo szybko znika :)


Składniki:Ciasto:1/2 szklanki
mleka50 g
gorzkiej czekolady1
jajko2/3 szklanki
cukru1/2 szklanki kwaśnej
śmietany1/4 szklanki
oleju1 szklanka
mąki pszennej1/2 szklanki
kakao1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody do pieczenia1 łyżka
cukru z
waniliąMasa budyniowa:600 ml
mleka2 budynie
waniliowy bez
cukru3/4 szklanki
cukru1 łyżka
cukru z
wanilią200 g
masła lub
margarynyMus
brzoskwiniowy:1 puszka
brzoskwiń2
galaretki brzoskwiniowe1/2 szklanki
cukru pudru (jeśli
brzoskwinie są mało słodkie)Dodatkowo:200 - 250 g świeżych
borówekPrzygotowanie:Ciasto:
Mleko podgrzać, rozpuścić w nim
czekoladę i wystudzić.
Jajko utrzeć do białości dodając stopniowo
cukier i
cukier z
wanilią, ucierać do rozpuszczenia się
cukru.Dodać
olej,
śmietanę, zmiksować, wlać
mleko z rozpuszczoną
czekoladą i zmiksować.Przesiać
mąkę,
kakao, proszek,
sodę, dodać do ciasta i zmiksować tak by tylko połączyły się produkty.Formę 33 x 23 wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i wysypać
bułką tartą, wlać ciasto.Piec w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku 25- 30 minut (do suchego patyczka).Po upieczeniu placek wyjąć z formy i wystudzić.Na
czekoladowy placek wyłożyć masę budyniową, równomiernie powciskać w krem umyte i osuszone
borówki, dokładnie wyrównać i wstawić na około 10 minut do lodówki.Łatwiej będzie złożyć warstwy ciasta. gdy spód włoży się do formy w której był pieczony i masę budyniową rozsmaruje się tak by dochodziła do brzegów formy. Zapobiegnie to ewentualnemu zsuwaniu się z masy budyniowej, jeszcze nie zastygniętej masy z musu.Na masę budyniową wyłożyć tężejący mus
brzoskwiniowy i dokładnie wyrównać.Wstawić do lodówki na około 3 godziny, aby ciasto zastygło. Najlepsze jest na drugi dzień.Masa budyniowa:W 3/4 szklanki
mleka dokładnie rozmieszać
budyń.Pozostałe
mleko zagotować z
cukrem, na chwilę zdjąć z ognia i powoli wlać ciągle mieszając rozrobiony
budyń.Gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż będzie gęsta jednolita masa.Zdjąć z ognia i wystudzić. Studzić najlepiej pod przykryciem, nie będzie się tworzył kożuch.
Masło lub
margarynę utrzeć, następnie nadal ucierając dodawać po łyżce wystudzoną masę. Ucierać do czasu, aż masa będzie jednolita, bez grudek.Mus
brzoskwiniowy:
Brzoskwinie rozdrobnić blenderem, dodać
cukier puder (jeśli
brzoskwinie są bardzo słodkie
cukru można nie dodawać).Zalewę z
brzoskwiń w puszce wlać do kubka i jeśli jest jej mniej niż 250 ml to uzupełnić
wodą.
Brzoskwinie z zalewą zagotować, wsypać
galaretki i rozmieszać do ich rozpuszczenia się (nie gotować).Odstawić do wystudzenia, aby szybciej zaczęła tężeć można wstawić do lodówki. Nie dopuścić tylko do całkowitego zastygnięcia, gdyż nie posmarujemy ciasta.