Wykonanie

Połączenie
czekolady z
brzoskwiniami okazało się jak dla mnie trafione, a do tego krem budyniowy fajnie połączył oba smaki. Ciasto o dziwo jest lekkie, nie za słodkie i jedynym minusem jest to, że za szybko znika.Składniki:Ciasto:1/2 szklanki
mleka50 g
gorzkiej czekolady1
jajko2/3 szklanki
cukru1/2 szklanki kwaśnej
śmietany1/4 szklanki
oleju1 szklanka
mąki pszennej1/2 szklanki
kakao1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody do pieczeniakilka kropel
olejku waniliowego lub 1 łyżkę
cukru z
waniliąMasa budyniowa:1/2 litra
mleka1
budyń waniliowy bez
cukru2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej3/4 szklanki
cukru1 łyżka
cukru z
wanilią250 g
masła lub
margarynyMus
brzoskwiniowy:1 puszka
brzoskwiń2
galaretki brzoskwiniowe1/2 szklanki
cukru pudruWykonanie:Ciasto:
Mleko podgrzać, rozpuścić w nim
czekoladę i wystudzić.
Jajko utrzeć do białości dodając stopniowo
cukier, ucierać do rozpuszczenia się
cukru.Dodać
olej,
śmietanę, aromat, zmiksować, wlać
mleko z rozpuszczoną
czekoladą i zmiksować.Przesiać
mąkę,
kakao, proszek,
sodę, dodać do ciasta i zmiksować tak by tylko połączyły się produkty.Formę 33 x 23 wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i wysypać
bułką tartą, wlać ciasto.Piec w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku 25 - 30 minut (do suchego patyczka).Po upieczeniu placek wyjąć z formy i wystudzić.Na
czekoladowy placek wyłożyć masę budyniową, dokładnie wyrównać i wstawić na około 10 minut do lodówki.Łatwiej będzie złożyć warstwy ciasta. gdy spód włoży się do formy w której był pieczony i masę budyniową rozsmaruje się tak by dochodziła do brzegów formy. Zapobiegnie to ewentualnemu zsuwaniu się z masy budyniowej jeszcze nie zastygniętej masy z musu.Na masę budyniową wyłożyć tężejący mus
brzoskwiniowy i dokładnie wyrównać.Wstawić do lodówki na około 3 godziny aby ciasto zastygło. Najlepsze jest na drugi dzień.Masa budyniowa:W 3/4 szklanki
mleka dokładnie rozmieszać obie
mąki i
budyń (ma być bez grudek).Pozostałe
mleko zagotować z
cukrem, na chwilę zdjąć z ognia i powoli wlać ciągle mieszając rozrobione
mąki.Gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż będzie gęsta jednolita masa.Zdjąć z ognia i wystudzić. Studzić najlepiej pod przykryciem, nie będzie się tworzył kożuch.
Masło lub
margarynę utrzeć, następnie nadal ucierając dodawać po łyżce wystudzoną masę. Ucierać do czasu, aż masa będzie jednolita, bez grudek.Mus
brzoskwiniowy:
Brzoskwinie rozdrobnić blenderem, dodać
cukier puder (jeśli
brzoskwinie są bardzo słodkie
cukru można nie dodawać).Zalewę z
brzoskwiń w puszce wlać do kubka i jeśli jest jej mniej niż 250 ml to uzupełnić
wodą.
Brzoskwinie z zalewą zagotować, wsypać
galaretki i rozmieszać do ich rozpuszczenia się (nie gotować).Odstawić do wystudzenia, aby szybciej zaczęła tężeć można wstawić do lodówki. Nie dopuścić tylko do całkowitego zastygnięcia, gdyż nie posmarujemy ciasta.