Wykonanie
Jesień wtargnęła w nasze życie bardzo szybko zmieniając pogodę i nastroje. Zdecydowanym jesiennym daniem jest zupa dyniowa. Najlepsza jest ta rozgrzewająca z
imbirem i szczyptą
chili. Pokrojona
dynia i
cebula czekały, aż je doprawię i wstawię do nagrzanego piekarnika aby móc wydobyć woń przypraw i słodki smak dyni.Gorąca zupa krem idealnie smakuje z chrupiącymi grzankami lub
pestkami dyni.Porcja dla 3-4osóbSkładniki:mała
dynia ok 2 kg,
wywar z jarzyn,2
cebule,
przyprawy: szczypta
gałki muszkatołowej,
papryki,
curryoliwa z oliwek,2 ząbki
czosnku,garść
pomidorków koktajlowych,łyżka świeżego
imbiru,
sól i
pieprz,
natka pietruszki do posypania,
pestki dyni lub grzanki z
chle baPrzygotowanie:Piekarnik nagrzej do temp. 180-190 stopni.
Dynie przekrój na pół, wyjmij łyżką miąższ i pokrój na plasterki. Ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Obok kawałków dyni połóż
cebule ( nie krój ich).
Dynie i
cebule posyp
przyprawami i świeżym
imbirem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 20 min.Przygotowanie
wywaru : do niewielkiego garnka wlej pół litra
wody, dodaj 2 małe korzenie
pietruszek, łodyżkę
selera i
pora. Doprowadź do wrzenia i odstaw na bok.Upieczoną
dynię wyciągnij z piekarnika i odkrój miąższ od skórki, wrzuć razem z
cebulką do misy blendera. Zalej szklanką
wywaru i zmiksuj na gładkie puree. W rondlu rozgrzej łyżkę
oleju i podsmaż ząbek
czosnku, dodaj puree, zamieszaj i podsmaż ok 5 min. Przełóż do garnka z
wywarem, zagotuj i dopraw
solą do smaku. Jeśli wyda Ci się zbyt gęsta możesz dolać
wody.Podawaj z posiekaną
natką pietruszki, grzankami z
chleba.