Wykonanie
Nie znam chyba nikogo kto nie lubi pysznej rozgrzewającej zupy. Mimo, że niektórzy uważają, że samą zupą nie da się najeść możecie być pewni, że ta zupa jest zupełnie inna. Kawałki
kurczaka i
makaron orzo (
makaron, który swoim wyglądem przypomina
ryż) i do tego warzywa to mój sposób na pyszny pełnowartościowy posiłek. I nie martwcie się przepis jest naprawdę bardzo prosty, więc nie zniechęcajcie się nazwą 'zupa' :) na pewno dacie radę! Obiecuję!

składniki:150 g
makaronu orzo2
marchewki2
łodygi selera naciowego1
cebula3 ząbki
czosnkupierś z kurczakapomidory w puszce2-3 szklanki
bulionu ( rozpuściłam ekologiczną
kostkę rosołową w 2 szklankach, gdy zupa była zbyt gęsta dodawałam
wody)po jednej łyżeczce:
tymianku,
oregano,
ziół prowansalskich i
papryki ostrej (jeśli ktoś woli
bardziej pikantną można dodać według uznania)2-3 garści
szpinakupół pęczka świeżej
bazylii (lub 2 łyżeczki suszonej)
olejsól i
pieprzCebulę kroimy w piórka i
czosnek na plasterki i podsmażamy na
oleju.
Kurczaka kroimy w drobną kostkę i przysmażamy razem z
cebulą i
czosnkiem.
Marchew i
selera obieramy i kroimy również w plasterki i wrzucamy do garnka. Dodajemy
makaron,
pomidory,
bulion i
przyprawy. Zupę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż
makaron będzie miękki. 2 minuty przed podaniem dodajemy
szpinak i czekamy, aż pod wpływem gorąca zmięknie. Gdy tylko tak się stanie nakładamy zupę na talerz i zajadamy!






