Wykonanie

Uwielbiam
mięso z miętowymi aromatami, przepis zaczerpnięty z tego bloga (klik) jak tylko zobaczyłam post musiałam zrobić go na obiad lekko zmieniony i z ziemniaczkami.Składniki:400 g
schabu wieprzowegokilka gałązek świeżej
natki pietruszki i
tymiankumarynata:
sok z limonki2 łyżki
oleju rzepakowego4 łyżki
sosu sojowego (wymieszałam jasny i ciemny)1 ząbek
czosnku1/2 łyżeczki
natki pietruszki2 łyżeczki suszonej
miętypieprzsos jogurtowy:kilka łyżeczek
jogurtu greckiegosól (różowa)
pieprzsuszona
mięta1 duży ząbek
czosnku (starty)dodatkowo:kilka ziemniaczków
sólsmalec gęsisurówka:
kapusta pekińskakukurydza (mała puszka)
papryka konserwowasól1 łyżka oliwy/
oleju rzepakowego2 łyżeczki
mąki pszennej/żytniej (do sosu)Przygotowanie:Wieczorem szykujemy marynatę, mieszamy wszystkie składniki i wrzucamy do niej
mięso wstawiamy na noc do lodówki, na godzinę przed smażeniem
mięso wyciągamy i pozwalamy mu dojść do temperatury pokojowej, rozgrzewamy patelnie i roztapiamy na niej 2 łyżki
oleju kokosowego,
schab przekładamy na patelnię razem z marynatą i
ziołami obsmażamy ok 7 minut, w tym czasie obieramy
ziemniaki i obgotowujemy je (5-10 minut),
mięso zalewamy
wodą tak aby było przykryte i gotujemy (25-30 minut). Obgotowane
ziemniaki wrzucamy z tłuszczem do żaroodpornego naczynia i pieczemy aż będą miękkie i chrupiące. Podajemy z surówką np. z
kapusty pekińskiej: kroimy ją na cienkie paski, ugniatamy w rękach solimy odstawiamy na parę minut,
kukurydzę odsączamy z
wody dodajemy do
kapusty,
paprykę kroimy w kosteczkę (również dodajemy do miski ;-)) następnie mieszamy wszystko razem i polewamy łyżką oliwy/oleju. Sos zaprawiamy dwoma łyżeczkami
mąki. Z
jogurtu,
czosnku,
soli i suszonej
mięty robimy sosik do polania ziemniaczków. Podajemy wszystko razem i zjadamy jak najszybciej ;-) Smacznego.