Wykonanie

Składniki:1 kg
schabu bez kości2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
pieprzutymianek2
cebule1/2 szklanki
octu winnego1/4 szklanki
oleju1 łyżka
mąki1 łyżka
masła2 łyżki ciemnego
sosu sojowego1
limonkaWykonanie:
Mięso myję i osuszam na ręczniku papierowym. Z
soli, zmiażdżonego
czosnku,
pieprzu i
tymianku robię pastę i nacieram
mięso.
Cebulę kroję w piórka, przekładam do salaterki, dolewam
ocet, wkładam
mięso, zakrywam folią spożywczą i wstawiam do lodówki co najmniej na godzinę. Najlepiej zostawić na całą noc. Po tym czasie
mięso przekładam do rękawa do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200'C na 1 1/2- 2 godzin. Wyjmuję i zabezpieczam przed wystygnięciem.Na patelni rozgrzewam
olej, dodaję
cebulę z duszenia, podsmażam, zagęszczam
mąką, zasmażam, rozprowadzam
woda i gotuję 10 minut. Doprawiam
solą,
pieprzem i
sosem sojowym. Sos przecieram przez sito.
Limonkę oparzam wrzątkiem i szoruję, dzielę na ósemki.
Masło rozpuszczam na patelni, podsmażam cząstki
limonki.
Limonki przekładam na talerz, a tłuszcz dolewam do sosu. Pieczeń dzielę na porcje, polewam
sosem pieczeniowym. Podaję z
ziemniakami i cząstkami
limonek.

SMACZNEGO!