ßßß Cookit - przepis na Schab duszony z limonką

Schab duszony z limonką

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1 kg schabu bez kości
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
tymianek
2 cebule
1/2 szklanki octu winnego
1/4 szklanki oleju
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 limonka
Wykonanie:
Mięso myję i osuszam na ręczniku papierowym. Z soli, zmiażdżonego czosnku, pieprzu i tymianku robię pastę i nacieram mięso. Cebulę kroję w piórka, przekładam do salaterki, dolewam ocet, wkładam mięso, zakrywam folią spożywczą i wstawiam do lodówki co najmniej na godzinę. Najlepiej zostawić na całą noc. Po tym czasie mięso przekładam do rękawa do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200'C na 1 1/2- 2 godzin. Wyjmuję i zabezpieczam przed wystygnięciem.
Na patelni rozgrzewam olej, dodaję cebulę z duszenia, podsmażam, zagęszczam mąką, zasmażam, rozprowadzam woda i gotuję 10 minut. Doprawiam solą, pieprzem i sosem sojowym. Sos przecieram przez sito.
Limonkę oparzam wrzątkiem i szoruję, dzielę na ósemki. Masło rozpuszczam na patelni, podsmażam cząstki limonki. Limonki przekładam na talerz, a tłuszcz dolewam do sosu. Pieczeń dzielę na porcje, polewam sosem pieczeniowym. Podaję z ziemniakami i cząstkami limonek.
SMACZNEGO!
Źródło:http://beautykuchnia.blogspot.com/2014/03/schab-duszony-z-limonka.html