ßßß
360g schabu w plastrach2-3 łyżeczki mąkiMarynata:sok z całej cytryny2 łyżki oleju4 łyżki sosu sojowego1 łyżeczka czosnku granulowanego1/2 łyżeczki kolendry2 łyżeczki suszonej mięty lub 1/4 szklanki listków świeżej, u mnie suszona od Przyprawy Świata Gdyniasól, pieprz1. W misce przygotowujemy marynatę. Dodajemy sok z cytryny, olej, sos sojowy, czosnek, kolendrę i miętę (w przypadku świeżej - posiekaną). Schab myjemy i kroimy w cienkie paseczki. Dodajemy mięso do marynaty, mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc.2. Na dobrze rozgrzaną patelnię przekładamy schab wraz z całą marynatą. Smażymy przez około 10 minut, następnie zalewamy 1/2 szklanki wody i dusimy do miękkości, około 30 minut.3. Do 1/2 szklanki zimnej wody dodajemy 2-3 łyżeczki mąki, mieszamy by nie było grudek i wlewamy na patelnię. Gotujemy jeszcze chwilę aż zgęstnieje.



