Wykonanie
Sceptycznie podchodzę do takich eksperymentów, ale ten pozytywnie mnie zaskoczył. ;-) Połączenie
mięty,
cytryny i
kolendry daje ciekawy efekt, który na pewno jeszcze nie raz odtworzę. Polecam przede wszystkim osobom znudzonym tradycyjnymi obiadkami. Z
kaszą jaglaną i surówką smakowało bardzo dobrze!

360g
schabu w plastrach2-3 łyżeczki
mąkiMarynata:sok z całej
cytryny2 łyżki
oleju4 łyżki
sosu sojowego1 łyżeczka
czosnku granulowanego1/2 łyżeczki
kolendry2 łyżeczki suszonej
mięty lub 1/4 szklanki listków świeżej, u mnie suszona od
Przyprawy Świata
Gdyniasól,
pieprz1. W misce przygotowujemy marynatę. Dodajemy
sok z cytryny,
olej,
sos sojowy,
czosnek,
kolendrę i
miętę (w przypadku świeżej - posiekaną).
Schab myjemy i kroimy w cienkie paseczki. Dodajemy
mięso do marynaty, mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc.2. Na dobrze rozgrzaną patelnię przekładamy
schab wraz z całą marynatą. Smażymy przez około 10 minut, następnie zalewamy 1/2 szklanki
wody i dusimy do miękkości, około 30 minut.3. Do 1/2 szklanki zimnej
wody dodajemy 2-3 łyżeczki
mąki, mieszamy by nie było grudek i wlewamy na patelnię. Gotujemy jeszcze chwilę aż zgęstnieje.




