Wykonanie

Długo pieczona
karkówka, marynowana w paście z
papryki, z pieczonymi ziemniaczkami i
sałatką z
brokuła. Przepis z programu Gordona Ramsay'aSkładniki:
mięso: 1 kg
karkówki (w przepisie była z kością, ja mam bez)
cebula2 łyżeczki
papryki pikantnej1 łyżeczka łagodnej1 łyżka
cukru brązowego3-4 ząbki
czosnkusól i
pieprztymianek świeży (ja miałam suszony)
smalec z gęsi
olejoliwasałatka z
brokuła:
brokułgarść żurawiwiny suszonejgarść
migdałów potłuczonych3 łyżeczki
jogurtułyżeczka
octu jabłkowegoszczypta
soli2 łyżeczki
cukru brązowegosos:3 łyżeczki
majonezu2 łyżeczki
musztardy francuskiejłyżeczka
miodusól2 łyżeczki
papryki łagodnejPrzygotowanie:Z
papryki,
czosnku,
cukru,
oliwy i
oleju robimy gęstą pastę (w przepisie była
pikantna papryka wędzona ale ja nie miałam dlatego wymieszałam zwykłą pikantną i łagodną ),
karkówkę nacieramy i wstawiamy do lodówki pod przykryciem najlepiej na całą noc, godzinę przed
pieczeniem mięso wyciągamy z lodówki i solimy zostawiamy aby nabrało temperatury pokojowej, pieczemy w naczyniu z przykryciem przez 1,5 godziny, a kolejne 30 minut bez przykrycia.
Sałatka: z
brokuła odcinamy tylko różyczki wszelkie łodygi zostawiamy,
migdały tłuczemy, dodajemy
jogurt,
ocet,
sól,
cukier,
żurawinę i
migdały mieszamy całość dokładnie i odstawiamy. Sos: mieszamy
majonez musztardę i
miód, dodajemy
paprykę i doprawiamy
solą. Można odstawić do lodówki.
Mięso wychodzi delikatne i mięciutki poprostu się rozpływa. Polecam serdecznie przepis, mój narzeczony był w niebo wzięty ;-). Smacznego