Wykonanie
Niech ten nasycony
bakaliami makowiec będzie zwieńczeniem świątecznych słodkości od Aniołów. Wszystkiego najlepszego!!!Składniki:500 g suchego
maku1 litr
mleka0,5 szkl.
miodu3
jabłka0,5 szkl.
cukru pudru120g miękkiego
masła6
jajek3 łyżki
likieru amaretto100g
płatków migdałowych2 łyżeczki
proszku do pieczeniabakalie (
orzechy,
rodzynki)2
gorzkie czekolady na polewę
płatki kokosowe do dekoracjiWykonanie:
Mak sparzyć gorącym
mlekiem i gotować na wolnym ogniu 0,5 godziny, odstawić do ostygnięcia.Odsączyć z nadmiaru płynu i zmielić dwukrotnie.
Żółtka oddzielić od
białek.
Masło zmiksować z
cukrem i dodawać stopniowo po jednym
żółtku, nadal miksując. Do masy
maślanej dodać
mak,
miód,
proszek do pieczenia, obrane i starte na tarce
jabłka,
amaretto,
migdały i
bakalie.Wymieszać dokładnie. Z
białek ubić pianę na sztywno i połączyć delikatnie z masą
makową. Wyłożyć na przygotowaną wcześniej średniej wielkości blaszkę i piec w 175 stopniach około godziny.Po upieczeniu polać rozpuszczoną w kąpieli
wodnej polewą czekoladową i udekorować
płatkami kokosowymi.
Płatki kokosowe dostępne u SKWORCU.PL