Wykonanie

W tym roku miałam duży dylemat, czy zrobić na Wielkanoc roladkę
makową czy ciężkie, zbite ciasto. Postawiłam na tę drugą wersję i teraz wiem, że wybór był zdecydowanie
trafny :)Składniki:250 g
maku2 szklanki
mleka2 łyżki
miodu1 1/2 startego
jabłka60 g
masła1/3 szklanki
cukru3 łyżki
likieru pomarańczowego, np. Baileys5 łyżek
płatków migdałowych3
jajkaolejek pomarańczowyłyżeczka
proszku do pieczenia1 szklanka dowolnych
bakali (u mnie
skórka pomarańczowa,
orzechy,
morele i
śliwki)1.
Mak zalewamy wrzątkiem, a następnie delikatnie odcedzamy w celu usunięcia paproszków. Powtarzamy ten proces tyle
razy, ile to będzie konieczne. Do oczyszczonego
maku wlewamy
mleko i zostawiamy na całą noc. Na następny dzień
mak gotujemy do momentu, aż wchłonie
mleko i będzie miękki. Studzimy i dwukrotnie mielimy.2.
Masło ubijamy z
cukrem na gładką masę, dodajemy stopniowo po 1
żółtku. Do masy
maślanej dodajemy
mak,
miód, jabłuszka,
likier,
proszek do pieczenia, olejek i
bakalie. Dokładnie ze sobą łączymy.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą
soli, a następnie stopniowo dodajemy do masy makowej. Musimy pamiętać o delikatnym mieszaniu, aby ciasto nie opadło.3. Ciasto pieczemy ok 50 minut w 170*C.Na dużą blachę należy podwoić składniki.Wierzch polałam roztopioną
czekoladą. Można go również udekorować lukrem, albo
cukrem pudrem.