ßßß Cookit - przepis na Ciasto japońskie

Ciasto japońskie

nazwa

Wykonanie

Ciasto jest mocno makowe, wilgotne i bez mąki. Dlaczego japońskie? nie ma pojęcia. Przepis pochodzi z już legendarnej gazety Magazyn Tygodnia.
Składniki:
200 g masła
300 g cukru pudru
9 jajek
300 g maku
600 g kwaśnych jabłek
9 czubatych łyżek kaszy manny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa (ilość wedle uznania)
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodając po 1 z 9 żółtek na puszystą masę.
Mak sparzyć i zemleć w maszynce. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Do masy dodać po łyżce maku, później jabłka, cały czas mieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać kaszę manną, proszek do pieczenia, bakalie. Dobrze wymieszać.
Piec w 180 ° C przez ok. 1 godz. (do suchego patyczka)
Ciasto jest jeszcze lepsze gdy polejemy je polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
150 g masła
4 łyżki mleka
4 łyżki cukru pudru
4 łyżki kakao
Mleko wlać do rondelka, dodać cukier puder, chwilę gotować na małym ogniu. Dodać kakao, ciągle mieszając doprowadzić do rozpuszczenia. Na koniec dodać masło i dalej mieszać aż polewa będzie kremowa. Chwilę schłodzić, polać ciasto.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniabetti.blogspot.com/2013/12/ciasto-japonskie.html