Wykonanie
Ciasto jest mocno
makowe, wilgotne i bez
mąki. Dlaczego japońskie? nie ma pojęcia. Przepis pochodzi z już legendarnej gazety Magazyn Tygodnia.Składniki:200 g
masła300 g
cukru pudru9
jajek300 g
maku600 g kwaśnych
jabłek9 czubatych łyżek
kaszy manny1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniabakalie:
rodzynki,
skórka pomarańczowa (ilość wedle uznania)
Masło utrzeć z
cukrem pudrem, dodając po 1 z 9
żółtek na puszystą masę.
Mak sparzyć i zemleć w maszynce.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Do masy dodać po łyżce
maku, później
jabłka, cały czas mieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać
kaszę manną,
proszek do pieczenia,
bakalie. Dobrze wymieszać.Piec w 180 ° C przez ok. 1 godz. (do suchego patyczka)Ciasto jest jeszcze lepsze gdy polejemy je
polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:150 g
masła4 łyżki
mleka4 łyżki
cukru pudru4 łyżki
kakaoMleko wlać do rondelka, dodać
cukier puder, chwilę gotować na małym ogniu. Dodać
kakao, ciągle mieszając doprowadzić do rozpuszczenia. Na koniec dodać
masło i dalej mieszać aż polewa będzie kremowa. Chwilę schłodzić, polać ciasto.Smacznego :)