ßßß
Ciasto jest mocno makowe, wilgotne i bez mąki. Dlaczego japońskie? nie ma pojęcia. Przepis pochodzi z już legendarnej gazety Magazyn Tygodnia.Składniki:200 g masła300 g cukru pudru9 jajek300 g maku600 g kwaśnych jabłek9 czubatych łyżek kaszy manny1,5 łyżeczki proszku do pieczeniabakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa (ilość wedle uznania)Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodając po 1 z 9 żółtek na puszystą masę.Mak sparzyć i zemleć w maszynce. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Do masy dodać po łyżce maku, później jabłka, cały czas mieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać kaszę manną, proszek do pieczenia, bakalie. Dobrze wymieszać.Piec w 180 ° C przez ok. 1 godz. (do suchego patyczka)Ciasto jest jeszcze lepsze gdy polejemy je polewą czekoladową.Polewa czekoladowa:150 g masła4 łyżki mleka4 łyżki cukru pudru4 łyżki kakaoMleko wlać do rondelka, dodać cukier puder, chwilę gotować na małym ogniu. Dodać kakao, ciągle mieszając doprowadzić do rozpuszczenia. Na koniec dodać masło i dalej mieszać aż polewa będzie kremowa. Chwilę schłodzić, polać ciasto.Smacznego :)