Wykonanie
Mamy Nowy Rok, a to często wiąże się z różnego rodzaju zmianami. Zdecydowałam się na wprowadzenie czegoś nowego także na blogu. Od dziś pragnę rozpocząć ' Projekt Zupa', co oznacza, że cyklicznie (co dwa tygodnie) do końca bieżącego roku będzie się tutaj pojawiał smaczny przepis na zupę. Oczywiście propozycje na inne dania także
będę publikować, więc jeśli nie przepadacie za zupami, nie musicie się martwić. Mam nadzieję, że podczas projektu oprócz klasycznych smaków uda mi się odkryć też te zupełnie nowe. Jako temat wybrałam zupy, ponieważ zauważyłam, że rzadko je jadam i chciałabym to zmienić. Zupa to także pełnowartościowy posiłek, w dodatku często zdrowszy niż tradycyjne drugie danie. Mam nadzieję, że z ciekawością będziecie
śledzić moje poczynania w tej kwestii i być może przyłączycie się do projektu. W przyszłym roku pomyślmy nad innym tematem przewodnim, ale
póki co, to jeszcze sprawa odległa, więc na razie zapraszam Was na smaczny krem z dyni i
marchewki oraz po kolejną zupę dokładnie za dwa tygodnie tj. 29-go stycznia.

Składniki:(inspiracja z książki "Kudłaci Kucharze na Diecie")1 mała
dynia (około 900 g)4
marchewki (400 g)1-2 korzenie
pietruszki (150 g)1
cebula3 ząbki
czosnku2 łyżeczki
oleju rzepakowego1,5 l zimnej
wodyćwiartka
kurczakaświeżo mielony
pieprzsól2
liście laurowe4 kulki
ziela angielskiego3 kulki
pieprzudo dekoracji:
jogurt naturalnyposiekany
szczypiorekpestki słonecznikaPrzygotowanie:Ćwiartkę z
kurczaka myjemy i usuwamy ewentualnie zanieczyszczenia. Umieszczamy ją w garnku z zimną
wodą i rozpoczynamy gotowanie. Gdy
woda zaczyna wrzeć, na powierzchni pojawią się szumowiny, które zbieramy za pomocą łyżki cedzakowej. W tym momencie zmniejszamy płomień, tak aby
woda lekko bulgotała i grzejemy bez przykrycia, na wolnym ogniu przez około 1h (im dłużej tym smaczniejszy
wywar). Po ugotowaniu
mięso wyławiamy i zjadamy, bądź wykorzystujemy np. jako farsz do pierogów . Natomiast gotowy
wywar odstawiamy, ponieważ przyda się jako baza zupy.
Dynię obieramy, przekrawamy na pól, wydrążamy nasiona i kroimy w kotkę o
boku 2-3 cm. Obieramy
marchewki oraz
pietruszkę, po czym kroimy je w talarki o grubości 2 cm. W dużym i głębokim rondlu rozgrzewamy
olej.
Cebulę i
czosnek obieramy oraz drobno siekamy, a następnie smażymy na złoty kolor, mieszając od czasu do czasu. Kiedy
cebula się zezłoci i zmięknie, dodajemy
dynię,
marchewkę,
pietruszkę oraz
przyprawy (
liść laurowy,
ziele angielskie i
pieprz w ziarnach). Całość zalewamy wcześniej przygotowanym
wywarem z kurczaka. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie lekko zmniejszamy płomień i mieszając od czasu do czasu, gotujemy warzywa na wolnym ogniu przez 25-30 minut, aż będą bardzo miękkie.Zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy zupę za pomocą blendera. Jeśli krem ma być gładki, przecieramy go przez sito. Przed podaniem mocno podgrzewamy zupę. Doprawiamy ją świeżo mielonym
pieprzem oraz
solą. Podajemy w głębokich talerzach przybraną łyżką
jogurtu naturalnego, posiekanym
szczypiorkiem oraz
pestkami słonecznika.Smacznego!