ßßß
Składniki:2,5 litra wody1 saszetka kaszy jęczmiennej4 kawałki kurczaka (udka, skrzydełka)5 niewielkich marchewek1 duża cebulazielona część porapęczek pietruszki1 łyżka pietruszki suszonej2 ząbki czosnku2 listki laurowe5 ziaren ziela angielskiegosólpieprzPrzygotowanie:Kawałki kurczaka włożyć do zimnej wody, dodać listki i ziarna ziela. Zagotować, zmniejszyć temperaturę palnika i gotować ok 20 minut na bardzo małym ogniu.Marchewki, liście pora oraz natkę pietruszki oczyścić i dodać do wywaru. Wsypać także pietruszkę suszoną.Cebulę obrać, przepołowić i opiec pod grzałką do grilla lub na suchej patelni na ciemno brązowy kolor. Dodać do krupniku. Doprawić solą i pieprzem.Gotować na tym samym palniku przez 45 minut, nie zagotowując zupy wcześniej (po dodaniu warzyw).Po tym czasie wsypać kaszę i dodać rozgniecione ząbki czosnku. Gotować ok 15-20 minut, aż zupa nabierze lekkiej kleistości.Podawać z ugotowanymi ziemniakami.Smacznego :)