Wykonanie
Pełna warzyw, lekko kleista od
kaszy jęczmiennej zupa. Bardzo aromatyczna, intensywna. Doskonała na zimne popołudnia.
Składniki:2,5 litra
wody1 saszetka
kaszy jęczmiennej4 kawałki
kurczaka (udka, skrzydełka)5 niewielkich
marchewek1 duża
cebulazielona część
porapęczek
pietruszki1 łyżka
pietruszki suszonej2 ząbki
czosnku2
listki laurowe5 ziaren
ziela angielskiegosólpieprzPrzygotowanie:Kawałki
kurczaka włożyć do zimnej
wody, dodać listki i ziarna ziela. Zagotować, zmniejszyć temperaturę palnika i gotować ok 20 minut na bardzo małym ogniu.
Marchewki, liście
pora oraz
natkę pietruszki oczyścić i dodać do
wywaru. Wsypać także
pietruszkę suszoną.
Cebulę obrać, przepołowić i opiec pod grzałką do grilla lub na suchej patelni na ciemno brązowy kolor. Dodać do krupniku. Doprawić
solą i
pieprzem.Gotować na tym samym palniku przez 45 minut, nie zagotowując zupy wcześniej (po dodaniu warzyw).Po tym czasie wsypać
kaszę i dodać rozgniecione ząbki
czosnku. Gotować ok 15-20 minut, aż zupa nabierze lekkiej kleistości.Podawać z ugotowanymi
ziemniakami.Smacznego :)