ßßß
Składniki:1,2 kg buraków1 duży ziemniak600-700 ml bulionu warzywnego100 ml śmietanki 30%2 łyżki octu balsamicznego1 łyżka cukrusól, pieprzdo podania:koperekgęsta śmietana 18%bulion warzywny:2 marchewki1 pietruszkakawałek selera1 mały por1 duży ziemniak1 cebula4 suszone grzyby1 l wody2 liście laurowe4 kulki ziela angielskiego3 kulki pieprzuPrzygotowanie:Buraki dokładnie szorujemy szczoteczką, pod bieżącą wodą. Przekrawamy je na pół i nieobrane ze skóry układamy w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy je oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C . Pieczemy do momentu aż buraki będą miękkie, czyli przez około 1-2 godziny. Po upieczeniu odstawiamy je do ostudzenia, a następnie obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki (czynności te wykonujemy w gumowych rękawiczkach, aby nie zabarwić palców).Z warzyw gotujemy bulion. Gdy jest gotowy, wyciągamy wszystkie jarzyny oprócz ziemniaka i cebuli, a także usuwamy przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz). W blenderze miksujemy buraki wraz z częścią bulionu (300 ml), ziemniakiem i cebulą. Ciągle miksując, dolewamy pozostałe 300 ml. Następnie zupę przecieramy przez sito, aby uzyskać gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsty dodajemy jeszcze odrobinę bulionu. Zupę przelewamy do garnka, dodajemy kremówkę, ocet balsamiczny, cukier oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość podgrzewamy przez około 10 minut. Podajemy z łyżką gęstej śmietany i koperkiem.Smacznego!
Ten oraz inne smaczne przepisy na wykorzystanie buraków znajdziecie w drugim numerze Magazynu Kocioł, który współtworzę z innymi blogerami kulinarnymi z Dolnego Śląska. Gorąco zachęcam Was do lektury! (wystarczy kliknąć w okładkę, aby przejść do przeglądania magazynu).