ßßß Cookit - przepis na Lasagne z cukinią

Lasagne z cukinią

nazwa

Wykonanie

Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię lasagne. Co prawda jak dotąd nigdy się ona na blogu nie pojawiła, ale wbrew pozorom często gości na moim stole w różnych wariantach smakowych. Najbardziej lubię tą klasyczną lub ze szpinakiem, ale dzisiaj mam dla Was wersję wegetariańską, z dużą ilością warzyw i bez dodatku sosu beszamelowego. Można powiedzieć, że to nieco lżejsza wersja tradycyjnej, mięsnej lasagne, choć z pewnością nie bardziej dietetyczna ze względu na sporą ilość sera i śmietany ;).
Składniki:
12 płatów lasagne
15 suszonych grzybków
2 małe cukinie
2 czerwone papryki
100 g sera żółtego
100 g sera mozzarella
1 puszka krojonych pomidorów
200 g gęstej śmietany
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
sól, pieprz
stołowa łyżka tymianku
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
masło/margaryna do natłuszczenia formy
Przygotowanie:
Grzyby namaczamy w gorącej wodzie, gdy zmiękną odsączamy je. Cukinie i papryki oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Pokrojone warzywa wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy przez 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Ser mozzarella kroimy w kostkę, a ser żółty ścieramy na tarce. Pomidory z puszki wlewamy do rondla i mieszamy ze śmietaną, solą, pieprzem, tymiankiem oraz gałką muszkatołową. Krótko podgrzewamy do połączenia składników.
Żaroodporne naczynie smarujemy masłem lub margaryną. Układamy warstwy: makaron lasagne, połowę warzyw, połowę sera mozzarella oraz ⅓ sosu pomidorowo-śmietanowego, następnie powtarzamy kolejność układania. Wierzch przykrywamy makaronem lasagne, smarujemy ostatnią częścią sosu i posypujemy tartym żółtym serem. Lasagne pieczemy około 40 minut (po 30 minutach przykrywamy je folią aluminiową). Podajemy zaraz po upieczeniu, krojąc w kwadraty.
Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2014/10/lasagne-z-cukinia.html