Wykonanie
Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię lasagne. Co prawda jak dotąd nigdy się ona na blogu nie pojawiła, ale wbrew pozorom często gości na moim
stole w różnych wariantach
smakowych. Najbardziej lubię tą klasyczną lub ze
szpinakiem, ale dzisiaj mam dla Was wersję wegetariańską, z dużą ilością warzyw i bez dodatku
sosu beszamelowego. Można powiedzieć, że to nieco lżejsza wersja tradycyjnej,
mięsnej lasagne, choć z pewnością nie bardziej dietetyczna ze względu na sporą ilość
sera i
śmietany ;).

Składniki:12 płatów lasagne15
suszonych grzybków2 małe
cukinie2
czerwone papryki100 g
sera żółtego100 g
sera mozzarella1 puszka krojonych
pomidorów200 g gęstej
śmietany1
cebula2 ząbki
czosnku2 łyżki
olejusól,
pieprzstołowa łyżka
tymiankupół łyżeczki
gałki muszkatołowejmasło/margaryna do natłuszczenia formyPrzygotowanie:
Grzyby namaczamy w gorącej wodzie, gdy zmiękną odsączamy je.
Cukinie i
papryki oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę.
Cebulę i
czosnek obieramy i drobno siekamy. Pokrojone warzywa wrzucamy na rozgrzany
olej i podsmażamy przez 10 minut. Doprawiamy
solą i
pieprzem.
Ser mozzarella kroimy w kostkę, a
ser żółty ścieramy na tarce.
Pomidory z puszki wlewamy do rondla i mieszamy ze
śmietaną,
solą,
pieprzem,
tymiankiem oraz
gałką muszkatołową. Krótko podgrzewamy do połączenia składników.Żaroodporne naczynie smarujemy
masłem lub
margaryną. Układamy warstwy:
makaron lasagne, połowę warzyw, połowę
sera mozzarella oraz ⅓
sosu pomidorowo-
śmietanowego, następnie powtarzamy kolejność układania. Wierzch przykrywamy
makaronem lasagne, smarujemy ostatnią częścią sosu i posypujemy tartym
żółtym serem. Lasagne pieczemy około 40 minut (po 30 minutach przykrywamy je folią aluminiową). Podajemy zaraz po upieczeniu, krojąc w kwadraty.Smacznego!