ßßß
Składniki:12 płatów lasagne15 suszonych grzybków2 małe cukinie2 czerwone papryki100 g sera żółtego100 g sera mozzarella1 puszka krojonych pomidorów200 g gęstej śmietany1 cebula2 ząbki czosnku2 łyżki olejusól, pieprzstołowa łyżka tymiankupół łyżeczki gałki muszkatołowejmasło/margaryna do natłuszczenia formyPrzygotowanie:Grzyby namaczamy w gorącej wodzie, gdy zmiękną odsączamy je. Cukinie i papryki oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Pokrojone warzywa wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy przez 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Ser mozzarella kroimy w kostkę, a ser żółty ścieramy na tarce. Pomidory z puszki wlewamy do rondla i mieszamy ze śmietaną, solą, pieprzem, tymiankiem oraz gałką muszkatołową. Krótko podgrzewamy do połączenia składników.Żaroodporne naczynie smarujemy masłem lub margaryną. Układamy warstwy: makaron lasagne, połowę warzyw, połowę sera mozzarella oraz ⅓ sosu pomidorowo-śmietanowego, następnie powtarzamy kolejność układania. Wierzch przykrywamy makaronem lasagne, smarujemy ostatnią częścią sosu i posypujemy tartym żółtym serem. Lasagne pieczemy około 40 minut (po 30 minutach przykrywamy je folią aluminiową). Podajemy zaraz po upieczeniu, krojąc w kwadraty.Smacznego!