ßßß Cookit - przepis na Wątróbka z wiśniami, podana z puree ziemniaczano-jabłkowym w towarzystwie sosu czekoladowego

Wątróbka z wiśniami, podana z puree ziemniaczano-jabłkowym w towarzystwie sosu czekoladowego

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj mam dla Was przepis na danie, które przygotowałam podczas Finału BlogerChef. Postawiłam na podroby, ponieważ są one bardzo często niedoceniane w naszej kuchni. Wszyscy znamy klasyczną, długo duszoną wątróbkę z cebulką, lecz ja postanowiłam przygotować ją w nieco innym wydaniu. Danie to jest bardzo smaczne, aczkolwiek nie prędko pojawi się znów w mojej kuchni. Przed konkursem przygotowałam je kilka razy i chwilowo mam przesyt wątróbki na najbliższe pół roku.
Składniki:
wątróbka:
450 g wątróbki drobiowej
1,5 szklanki mleka
mąka krupczatka do oprószenia wątróbki
1 cebula
15 ml oleju rzepakowego
2 stołowe łyżki masła
sól i pieprz
puree ziemniaczano-jabłkowe:
4 obrane ziemniaki (około pól kilograma)
2-3 jabłka (odmiana najlepiej champion, golden)
2-3 stołowe łyżki masła
1 stołowa łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
2 stołowe łyżki cukru
pół płaskiej łyżeczki imbiru
sól
frużelina wiśniowa:
szklanka mrożonych lub świeżych, wydrylowanych wiśni
1 płaska łyżeczka octu balsamicznego
szczypta świeżo mielonego pieprzu
1/3 cebuli dużej cebuli
30 ml półwytrawnego czerwonego wina
2 stołowe łyżki cukru
płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia
olej do smażenia
sos czekoladowy
pół tabliczki gorzkiej czekolady min. 70% kakao
40 ml wytrawnego czerwonego wina
kilka owoców jałowca
Przygotowanie:
wątróbka: Wątróbkę namaczamy w mleku przez 15 minut. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na łyżce masła, aż ładnie się przyrumieni. W tym czasie wątróbkę myjemy, oczyszczamy z żyłek. Następnie oprószamy ją delikatnie mąką i odstawiamy. Na mocno rozgrzaną patelnię dodajemy olej, układamy wątróbkę i smażymy na bardzo dużym ogniu przez minutę z każdej strony. Następnie zmniejszamy płomień, dodajemy masło i smażymy jeszcze 4-5 minut, co jakiś czas obracając mięso. Na koniec dorzucamy podsmażoną wcześniej cebulę, solimy i pieprzymy. Dokładnie mieszamy.
puree: Ziemniaki myjemy i kroimy w ćwiartki. Gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je i pozostawiamy na chwilę w ciepłym garnku, bez pokrywki, żeby odparowały. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ósemki. W rondelku zagotowujemy je z odrobiną wody, cukrem i imbirem. Grzejemy do momentu aż zaczną się rozpadać. Gotowe ziemniaki wraz z jabłkami blendujemy na puree. Dodajemy masło, płaską łyżeczkę soli oraz śmietanę. Jeszcze raz blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
frużelina wiśniowa: W małym rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę oraz dwie łyżki cukru. Smażymy do momentu aż cebula się skarmelizuje. Podlewamy winem i dusimy przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy wiśnie, ocet balsamiczny i pieprz. Mieszamy i grzejemy na wolnym ogniu aż wiśnie zmiękną, ale nie będą się całkowicie rozpadać. Sos zagęszczamy dodając łyżeczkę mąki ziemniaczanej (aby nie zrobiły się grudki, polecam do mąki dodać kilka łyżek sosu, a następnie całość wlać do garnka z wiśniami).
sos czekoladowy: Czekoladę roztapiamy w małym rondlu. Podlewamy ją winem, dodajemy roztarte w moździerzu owoce jałowca i grzejemy do uzyskania gładkiej, lejącej konsystencji.
serwis: Na talerz nakładamy puree. Obok układamy kawałki wątróbki, następnie polewamy wiśniami. Całość ozdabiamy stróżkami sosu czekoladowego. Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2014/07/watrobka-z-wisniami-podana-z-puree.html