Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was przepis na danie, które przygotowałam podczas Finału BlogerChef. Postawiłam na
podroby, ponieważ są one bardzo często niedoceniane w naszej kuchni. Wszyscy znamy klasyczną, długo duszoną
wątróbkę z
cebulką, lecz ja postanowiłam przygotować ją w nieco innym wydaniu. Danie to jest bardzo smaczne, aczkolwiek nie prędko pojawi się znów w mojej kuchni. Przed konkursem przygotowałam je kilka
razy i chwilowo mam przesyt
wątróbki na najbliższe pół roku.

Składniki:
wątróbka:450 g
wątróbki drobiowej1,5 szklanki
mlekamąka krupczatka do oprószenia
wątróbki1
cebula15 ml
oleju rzepakowego2 stołowe łyżki
masłasól i
pieprzpuree ziemniaczano-
jabłkowe:4 obrane
ziemniaki (około pól kilograma)2-3
jabłka (odmiana najlepiej champion, golden)2-3 stołowe łyżki
masła1 stołowa łyżka gęstej, kwaśnej
śmietany 18%2 stołowe łyżki
cukrupół płaskiej łyżeczki
imbirusólfrużelina wiśniowa:szklanka mrożonych lub świeżych, wydrylowanych
wiśni1 płaska łyżeczka
octu balsamicznegoszczypta świeżo mielonego
pieprzu1/3
cebuli dużej
cebuli30 ml półwytrawnego
czerwonego wina2 stołowe łyżki
cukrupłaska łyżeczka
mąki ziemniaczanej do zagęszczenia
olej do smażeniasos
czekoladowypół tabliczki
gorzkiej czekolady min. 70%
kakao40 ml
wytrawnego czerwonego winakilka
owoców jałowcaPrzygotowanie:
wątróbka:
Wątróbkę namaczamy w
mleku przez 15 minut.
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na łyżce
masła, aż ładnie się przyrumieni. W tym czasie
wątróbkę myjemy, oczyszczamy z żyłek. Następnie oprószamy ją delikatnie
mąką i odstawiamy. Na mocno rozgrzaną patelnię dodajemy
olej, układamy
wątróbkę i smażymy na bardzo dużym ogniu przez minutę z każdej strony. Następnie zmniejszamy płomień, dodajemy
masło i smażymy jeszcze 4-5 minut, co jakiś czas obracając
mięso. Na koniec dorzucamy podsmażoną wcześniej
cebulę, solimy i
pieprzymy. Dokładnie mieszamy.puree:
Ziemniaki myjemy i kroimy w ćwiartki. Gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy je i pozostawiamy na chwilę w ciepłym garnku, bez pokrywki, żeby odparowały.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ósemki. W rondelku zagotowujemy je z odrobiną
wody,
cukrem i
imbirem. Grzejemy do momentu aż zaczną się rozpadać. Gotowe
ziemniaki wraz z
jabłkami blendujemy na puree. Dodajemy
masło, płaską łyżeczkę
soli oraz
śmietanę. Jeszcze raz blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.frużelina wiśniowa: W małym rondelku rozgrzewamy
olej, dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę
cebulę oraz dwie łyżki
cukru. Smażymy do momentu aż
cebula się skarmelizuje. Podlewamy
winem i dusimy przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy
wiśnie,
ocet balsamiczny i
pieprz. Mieszamy i grzejemy na wolnym ogniu aż
wiśnie zmiękną, ale nie będą się całkowicie rozpadać. Sos zagęszczamy dodając łyżeczkę
mąki ziemniaczanej (aby nie zrobiły się grudki, polecam do
mąki dodać kilka łyżek sosu, a następnie całość wlać do garnka z
wiśniami).sos
czekoladowy:
Czekoladę roztapiamy w małym rondlu. Podlewamy ją
winem, dodajemy roztarte w moździerzu
owoce jałowca i grzejemy do uzyskania gładkiej, lejącej konsystencji.serwis: Na talerz nakładamy puree. Obok układamy kawałki
wątróbki, następnie polewamy
wiśniami. Całość ozdabiamy stróżkami sosu
czekoladowego. Smacznego!