ßßß Cookit - przepis na Wątróbka z jabłkami i cebulą

Wątróbka z jabłkami i cebulą

nazwa

Wykonanie

Pyszne danie obiadowe , które w dzieciństwie było moją niezbyt lubianą potrawą ale w końcu się do niej przekonałam . Smażona watróbka ma swoich przeciwników ale także dużą liczbę zwolenników. Może na talerzu nie wygląda zbyt apetycznie ale naprawdę smakuje świetnie.
składniki na 4 porcje
0,50 dag wątróbki drobiowej
2 łyżki mąki
szklanka mleka
1 duża cebula
2 jabłka
2 łyżki margaryny do smażenia
sól
pieprz
przepis
Wątróbkę drobiową namaczamy na 1/2 godziny w mleku. Opłukujemy oczyszczamy z żyłek i błonek. Jabłka kroimy razem ze skórką na większe cząstki.
Cebulę kroimy w plastry i obsmażamy na patelni .
Oczyszczoną wątróbkę , oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z pokrojonymi cząstkami jabłek , dodajemy usmażoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem, zmniejszamy ogień i całość dusimy pod przykryciem do miękkości jabłek .
Podajemy z ziemniakami i surówką.
Źródło:http://smakowitedania.blogspot.com/2013/03/watrobka-z-jabkami-i-cebula.html