Wykonanie
Pyszne danie obiadowe , które w dzieciństwie było moją niezbyt lubianą potrawą ale w końcu się do niej przekonałam . Smażona
watróbka ma swoich przeciwników ale także dużą liczbę zwolenników. Może na talerzu nie wygląda zbyt apetycznie ale naprawdę smakuje świetnie.
składniki na 4 porcje0,50 dag
wątróbki drobiowej2 łyżki
mąkiszklanka
mleka1 duża
cebula2
jabłka2 łyżki
margaryny do smażenia
sólpieprzprzepis
Wątróbkę drobiową namaczamy na 1/2 godziny w
mleku. Opłukujemy oczyszczamy z żyłek i błonek.
Jabłka kroimy razem ze skórką na większe cząstki.
Cebulę kroimy w plastry i obsmażamy na patelni .Oczyszczoną
wątróbkę , oprószamy
mąką i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z pokrojonymi cząstkami
jabłek , dodajemy usmażoną
cebulę, doprawiamy
solą i
pieprzem, zmniejszamy ogień i całość dusimy pod przykryciem do miękkości
jabłek .Podajemy z
ziemniakami i surówką.