Wykonanie


300- 400 g
wątróbki drobiowejsólpieprz2 łyżki
mąki2-3
jabłka1
cebulaziemniaki ok 500 gtłuszcz do smażenia
Ziemniaki obrać, pokroić na frytki lub sprężynki.
Wątróbkę umyć i osączyć na durszlaku.
Jabłka przekroić w ząbki lub zwykłe grube plastry, jedno można pokroić na cienkie plasterki.
Cebulę pokroić w talarki.Grube kawałki
jabłka wrzucić na chwilę na wrzątek z jednym
goździkiem. Wyjąć i osuszyć.
Mąkę wymieszać z
solą i
pieprzem. W rondelku rozgrzać trochę tłuszczu.

Wrzucić frytki lub
ziemniaki. Smażyć na złoty kolor. Lub we frytownicy.Na patelni rozgrzać tłuszcz wrzucić
cebulę i drobniej pokrojone
jabłko, przysmażyć i rozłożyć na 2-3 talerze. Następnie do panierki włożyć obgotowane
jabłka i usmażyć. Ułożyć na talerzu. W tej samej panierce panierować
wątróbkę i smażyć z obu stron. Podać z frytkami. (u mnie to sprężynki)
