Wykonanie
Wieki nie
jadłam wątróbki. W dzieciństwie za nią nie przepadłam, choć mój tata czasem robił ją na obiad. Dziś cieszy mnie, że w moim rodzinnym domu posiłki były urozmaicone i czasem pojawiły się potrawy, których nie lubiłam lub takie, do których przekonywałam się stopniowo. Dlaczego? Choćby dlatego, że nielubiane kiedyś dania, odkrywam dziś na nowo :) Tą samą zasadę wyznaję gotując dla mojego syna. Staram się, aby sięgał po różnorodne produkty, pod różnymi postaciami. Stopniowo przekonuje go do nowych smaków, po które z czasem sam sięga. Wiecie jakie było moje zdziwienie, kiedy podczas zeszłorocznych wakacji stołując się na
mieście z jednym z barów z domowym jedzeniem spośród wszystkich apetycznie wyglądających
mięsnych kąsków wybrał właśnie wątróbkę? :) A co lepsze - zjadł ją ze smakiem. Postanowiłam wrócić więc do tego smaku dziś, po latach...Wybór padł na
wątróbkę cielęcą, ale równie dobra będzie drobiowa. Prawidłowo usmażona (a nie przesmażona) potrafi być na tyle delikatna, że rozpływa się w ustach :) Ta właśnie taka była...A jak jest u Was? Lubicie wątróbkę? A może za nią nie przepadacie? Piszcie, chętnie poczytam ;)

Składniki:500 g
wątróbki cielęcej2
jabłka2 średnie
cebulesól (do smaku)świeżo zmielony
czarny pieprz (do smaku)1 szklanka
mleka (do namoczenia
wątróbki)2 łyżki
mąki (do obtoczenia)szczypta
cukruolej (do smażenia)3 łyżki
masła
Wątróbkę dokładnie umyć i oczyścić. Przełożyć do miski i zalać
mlekiem. (
Wątróbka powinna w całości być zanurzona w
mleku). Ostawić na 30 minut.
Cebulę pokroić w pół plastry. Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżek
oleju, dodać
cebulę, doprawić szczyptą
cukru i
solą. Smażyć do lekkiego zeszklenia. Podduszoną
cebulę zdjąć z patelni i trzymać w cieple.
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na ósemki. Na tej samej patelni rozpuścić
masło, wrzucić
jabłka i smażyć do czasu, aż zaczną mięknąć, ale pozostaną jędrne.
Jabłka przełożyć do
cebuli.
Wątróbkę wyjąć z
mleka, dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym, pokroić na plastry grubości ok. 1 cm, posypać świeżo zmielonym
pieprzem i panierować w
mące. Na patelnię wlać niewielką ilość
oleju. Kiedy
olej dobrze się rozgrzeje dodać
masło.
Wątróbki smażyć na złoty kolor po ok. 2 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia doprawić do smaku
solą. Do usmażonych
wątróbek dodać
jabłka i
cebulę. Podawać od razu po przygotowaniu z
ziemniakami pure i ulubioną surówką. Smacznego!