ßßß Cookit - przepis na Wątróbka z sosem wiśniowym

Wątróbka z sosem wiśniowym

nazwa

Wykonanie

Składniki :
20- 30 dag wątróbki drobiowej
tłuszcz do smażenia, mąka
około 3- 5 łyżek wiśni- u mnie mrożone
sól, pieprz, miód lub cukier
wino czerwone, ocet balsamiczny
Przygotowanie :
Umytą wątróbkę drobiową moczyłam kilka minut w mleku
Po osączeniu na sicie maczałam w mące i smażyłam ją na głębokim tłuszczu, posoliłam i posypałam pieprzem po usmażeniu
Rozmrożone wiśnie gotowałam w garnuszku (podlałam kilkoma łyżkami wody) do momentu aż się lekko rozpadły (można pomóc sobie rozgniatając wiśnie widelcem ) i dodałam do smaku miód oraz łyżeczkę octu balsamicznego ( może być czerwone wino)
W kilku łyżkach zimnej wody rozmieszałam płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wlałam mieszając do rozgotowanych wiśni, całość zagotowałam.
Moje uwagi:
Jeśli lubimy sos lekko kwaskowy to można dodać kilka kropel soku z cytryny.
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2015/12/watrobka-w-sosie-wisniowym.html