Wykonanie
Garus czyli staropolski chłodnik z
owocami w takie ciepłe dni jak teraz jest idealną propozycją na posiłek. Robi się go szybko, prosto, tanio a przede wszystkim schłodzony zaspokoja nie tylko głód ale i pragnienie. Ja zrobiłam z
wiśniami gdyż moja
wiśnia dość obficie w tym roku obrodziła ale możecie w ten sam sposób zrobić go z każdymi sezonowymi
owocami gdyż zasada jest taka sama- ok. 1 kg
wiśni ( najlepiej wydrylowanych)-
cukier do smaku-
wodaLane kluseczkiTu zasada jest prosta na jedną osobę przypada jedno
jajko a na jedno
jajko : 2 łyżki
mleka, 4 łyżki
mąki i trochę
soli. Wszystko razem mieszamy.
Wiśnie zalewamy
wodą i gotujemy do miękkości . Po zagotowaniu dosładzamy do smaku. Kiedy ugotuje się dość soczysty kompot za pomocą lejka o dość szerokim zakończeniu wlewamy do garnka kluseczki. One praktycznie robią się same. Gotujemy ok. 3 do 5 min. Zupę schładzamy i podajemy :)