ßßß Cookit - przepis na Marchewkowa zupa krem z jogurtem

Marchewkowa zupa krem z jogurtem

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię jeść zupy w sezonie zimowym. Są wspaniałe na rozgrzanie, a w wersji kremowej naprawdę pożywne (niech uwierzą Ci, co uważają że zupa to nie obiad ;). Przepis na krem z marchewki znalazłam w gazecie Bistro nr 7/2011 i nieco go zmodyfikowałam. Miłośnikom lekko słodkawych zup gorąco polecam do spróbowania!
Dlaczego warto jeść marchew?
Marchewka to bardzo zdrowe warzywo. Zawiera karoteny, prowitaminę A, witaminy z grupy B, oraz wit. C, dlatego korzystnie działa na nasze zdrowie, cerę oraz wzrok. I dobra wiadomość dla odchudzających się - 100g marchewki ma tylko 35 kcal.
Marchewkowe ciekawostki:
Marchew uznawana jest powszechnie za warzywo, jednak w Portugalii używa się jej do produkcji dżemów, więc w rozumieniu prawa jest traktowana jako owoc.
W przeszłości sprzedawano marchew w różnych kolorach: białym, żółtym, oraz fioletowym. Obecna odmiana pomarańczowa została wyhodowana oraz wypromowana na świecie przez Holendrów.
Składniki:
cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
7 marchewek
2 ziemniaki
1l bulionu warzywnego lub z kurczaka
1 jogurt naturalny (150ml)
liść laurowy
ziele angielskie (4 ziarenka)
sól, pieprz
kilka kropel soku z cytryny
opcjonalnie kilka kropel tabasco lub szczypta pieprzy cayenne
natka pietruszki
2 kromki żytniego pieczywa
Przygotowanie:
Obieramy i kroimy cebulę w drobną kostkę. Następnie rumienimy na oliwie. Marchew obieramy i skrobiemy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Marchew, ziemniaki oraz cebulę zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie. Całość gotujemy aż marchew i ziemniaki zmiękną. Gotową zupę blendujemy na gładki krem. Wlewamy 100ml jogurtu i doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz pieprzem cayenne/sosem tabasco. Następnie dodajemy siekaną natkę pietruszki. Gotujemy na bardzo małym ogniu jeszcze kilka minut (2-5 minut). Chleb rumienimy na patelni lub w tosterze i łamiemy na małe kawałki. Zupę podajemy z kleksem jogurtu/śmietany oraz gotowymi grzankami. Ozdabiany natką pietruszki. Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2012/12/marchewkowa-zupa-krem-z-jogurtem.html