Wykonanie
Bardzo lubię jeść zupy w sezonie zimowym. Są wspaniałe na rozgrzanie, a w wersji kremowej naprawdę pożywne (niech uwierzą Ci, co uważają że zupa to nie obiad ;). Przepis na krem z
marchewki znalazłam w gazecie Bistro nr 7/2011 i nieco go zmodyfikowałam. Miłośnikom lekko słodkawych zup gorąco polecam do spróbowania!
Dlaczego warto jeść marchew?
Marchewka to bardzo zdrowe warzywo. Zawiera karoteny, prowitaminę A, witaminy z grupy B, oraz wit. C, dlatego korzystnie działa na nasze zdrowie, cerę oraz wzrok. I dobra wiadomość dla odchudzających się - 100g
marchewki ma tylko 35 kcal.
Marchewkowe ciekawostki:
Marchew uznawana jest powszechnie za warzywo, jednak w Portugalii używa się jej do produkcji
dżemów, więc w rozumieniu prawa jest traktowana jako
owoc.W przeszłości sprzedawano
marchew w różnych kolorach:
białym,
żółtym, oraz fioletowym. Obecna odmiana pomarańczowa została wyhodowana oraz wypromowana na świecie przez Holendrów.
Składniki:
cebula2 łyżki
oliwy z oliwek7
marchewek2
ziemniaki1l
bulionu warzywnego lub z
kurczaka1
jogurt naturalny (150ml)
liść laurowyziele angielskie (4 ziarenka)
sól,
pieprzkilka kropel
soku z cytrynyopcjonalnie kilka kropel
tabasco lub szczypta
pieprzy cayennenatka pietruszki2 kromki
żytniego pieczywaPrzygotowanie:Obieramy i kroimy
cebulę w drobną kostkę. Następnie rumienimy na
oliwie.
Marchew obieramy i skrobiemy na tarce o dużych oczkach.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Marchew,
ziemniaki oraz
cebulę zalewamy
bulionem, dodajemy
liść laurowy oraz
ziele angielskie. Całość gotujemy aż
marchew i
ziemniaki zmiękną. Gotową zupę blendujemy na gładki krem. Wlewamy 100ml
jogurtu i doprawiamy
solą,
pieprzem,
sokiem z cytryny oraz
pieprzem cayenne/sosem
tabasco. Następnie dodajemy siekaną
natkę pietruszki. Gotujemy na bardzo małym ogniu jeszcze kilka minut (2-5 minut).
Chleb rumienimy na patelni lub w tosterze i łamiemy na małe kawałki. Zupę podajemy z kleksem jogurtu/śmietany oraz gotowymi grzankami. Ozdabiany
natką pietruszki. Smacznego!