ßßß
Składniki:kurczak 1 ok. 2 kgsól 1 łyżkamajeranek 1 łyżkaczosnek 3 ząbkiNadzienie:bułka czerstwa4 dagmleko do namoczeniamasło 4 dagżółtka 2sól, pieprzkoperek 3 łyżkibiałka 2bułka tarta 2-3 łyżkitłuszcz do pieczenia 5 dagWykonanie:
Kurczaka umyć, osuszyć, wyluzować (najlepiej bez rozcinania). Sól, majeranek i rozgnieciony czosnek dokładnie rozetrzeć. Natrzeć kurczaka w środku i na zewnątrz, odstawić na co najmniej 1 godzinę.
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Koperek opłukać, posiekać. Żółtka utrzeć z masłem, dodać odciśniętą bułkę, dokładnie rozetrzeć, dodać koperek, przyprawy. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z masą, dodać bułkę tartą (nadzienie powinno mieć gęstość ciasta biszkoptowego). Kurczaka nafaszerować nadzieniem, pozostawiając miejsce do wyrośnięcia. Otwory spiąć wykałaczkami lub zaszyć. Kurczaka ułożyć grzbietem ku brytfannie, polać tłuszczem.
Piec w 180 stopniach ok. 1,5 godziny, podlewając powstałym sosem. Sos skrapiać wodą, aby się nie przypalił. (Na dole piekarnika ustawić naczynie z wodą.)
Podawać z ziemniakami i surówką (świetnie smakuje z batatami).