Wykonanie

Składniki:
kurczak 1 ok. 2 kg
sól 1 łyżka
majeranek 1 łyżka
czosnek 3 ząbkiNadzienie:
bułka czerstwa4 dag
mleko do namoczenia
masło 4 dag
żółtka 2
sól,
pieprzkoperek 3 łyżki
białka 2
bułka tarta 2-3 łyżkitłuszcz do pieczenia 5 dagWykonanie:
Kurczaka umyć, osuszyć, wyluzować (najlepiej bez rozcinania).
Sól,
majeranek i rozgnieciony
czosnek dokładnie rozetrzeć. Natrzeć
kurczaka w środku i na zewnątrz, odstawić na co najmniej 1 godzinę.
Bułkę namoczyć w
mleku, odcisnąć.
Koperek opłukać, posiekać.
Żółtka utrzeć z
masłem, dodać odciśniętą
bułkę, dokładnie rozetrzeć, dodać
koperek,
przyprawy.
Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z masą, dodać
bułkę tartą (nadzienie powinno
mieć gęstość ciasta
biszkoptowego).
Kurczaka nafaszerować nadzieniem, pozostawiając miejsce do wyrośnięcia. Otwory spiąć wykałaczkami lub zaszyć.
Kurczaka ułożyć grzbietem ku brytfannie, polać tłuszczem.

Piec w 180 stopniach ok. 1,5 godziny, podlewając powstałym sosem. Sos skrapiać
wodą, aby się nie przypalił. (Na dole piekarnika ustawić naczynie z
wodą.)


Podawać z
ziemniakami i surówką (świetnie smakuje z
batatami).