Wykonanie
Jak często kupujecie i podajecie kurczaki? Od kilku lat unikaliśmy jedzenia
kurczaków, gdyż ciężko było zdobyć
drób ze sprawdzonego źródła, jednak od kiedy mam swojego dostawcę
kurczaków z ekologicznej hodowli, nie mam już obaw, by częściej podawaj jasne, delikatne
mięso kurcząt na obiad. Na weekendowe rodzinne biesiadowanie
kurczak pieczony w całości to świetne rozwiązanie. Soczysty, aromatyczny, z cudownie chrupiącą skórką…
kurczak pieczony po polsku - upieczcie koniecznie!

Nie gapcie się za okno w bure, brzydkie weekendy. Jest to z gruntu pozbawione sensu. Lepiej włączyć trochę energetycznej muzyki, przygotować na śniadanie mięciutkie
rogale maślane, a na obiad chrupiącego, rumianego
kurczaka. Przy weekendowej krzątaninie kuchennej dobrze brzmi Angie
Child w "Ingredients of
Love"…Nie sięgajcie w Waszej kuchni po byle jakie
mięso. Kupujcie mniej, ale tego ze sprawdzonych źródeł. Jeśli nie wierzycie, sprawdźcie to kiedyś sami - upieczcie dwa
kurczaki identycznie, jednocześnie w piekarniku - jeden z eko-hodowli, a drugi "z marketu". Sami zobaczcie jak inne będzie
mięso, jak smaczny i delikatny będzie
kurczak ekologiczny hodowany i karmiony dobrą paszą przez 3-4 miesiące . W porównaniu z nim sztucznie nadmuchany hormonami
drób z masowej hodowli po prostu wypadnie blado, że nie wspomnę o tym wszystkim co trafi do organizmu wraz z pędzonym hormonami
mięsem. I proszę nie wspominajcie o cenie. Ten eko kosztuje min 26-35zł za kilogram, a "marketowy" nawet 2-2,5
razy taniej. To musi, po prostu musi przełożyć się na jakość.
Kurczaki ekologiczne przyjeżdżają do mnie z Beskidu Niskiego. Dorodne, wypasione sztuki ważą niemal 2,5 kilograma. Kupujemy je raz w miesiącu dla naszej Grupy Solidarnych Zakupów. Wraz z kurczętami są w ofercie perliczki i kapłony, ale o nich będzie innym razem.Jeśli jesteście z Warszawy, takie
kurczaki można kupić co tydzień na Targu
Śniadaniowym przy Pl. Inwalidów.

Przepis na
kurczaka faszerowanego po polsku znajdziecie w starych książkach kucharskich z XVIII i XIX wieku. Interpretował go także Marek Łebkowski w wyśmienitej książce "Kuchnia Polska. Nauka Gotowania" i Adam Gessler w "Smakach na 52 tygodnie" . Podstawą jest nadzienie z
bułki,
masła,
jajka z osobno ubitą pianą,
wątróbek i mnóstwa
natki pietruszki. Ma być jej tak dużo, żeby kurczęciu ekhemmm z d*** wychodziła.
Kurczak powinien
mieć rumianą, bardzo chrupiącą skórkę i być niezwykle soczysty. Ten jest bardzo aromatyczny i chrupiący. Szczerze żałuję, że zdjęcia nie są w stanie oddać zapachu.
Masło, chrupiąca skórka i podane do niego
ziemniaki pieczone, ochhh… upieczcie go koniecznie!1 duży lub dwa mniejsze
kurczaki ekologiczne (mały waży ok 1,3-1,5kg, duży ok 2,5kg)100g
bułki tartej100g
mleka50g miękkiego
masła2
jajka (osobno
żółtko i
białko)1-2
wątróbki z kurczaka2 pęczki
natki pietruszkisól i
pieprz100g zimnego
masła do smarowaniaKurczęta umyj, wytnij szyję, pozostawiając kawałek skóry, by
tuszka była zamknięta. Odetnij końcówki skrzydeł.
Kurczaka dokładnie
posól w środku i na zewnątrz i odstaw na całą noc do lodówki. Wcześnie rano wyjmij go na blat, by przed włożeniem do pieca był w temperaturze pokojowej - dzięki temu skórka będzie pięknie chrupiąca.
Bułkę zalej ciepłym
mlekiem i odstaw. Powinna napęcznieć, ale nie być zbyt mokra, w razie podtrzeby odciśnij nadmiar płynu.
Masło utrzyj na puch, pod koniec dodając
żółtka. Posiekaj drobniutko
wątróbkę i wraz z
bułką dodaj do utartego
masła, wmieszaj też posiekaną drobniutko
natkę pietruszki. Ubij
białka jajek na sztywną pianę i partiami wymieszaj z nadzieniem.Unieś skórę na piersi kurczęcia i w tę kieszeń włóż ok 1/3 nadzienia. Pozostałym farszem wypełnij korpus. Otwór zepnij wykałaczkami i zaszyj sznurkiem, na końcu związując nogi kurczęcia. Posmaruj
kurczaka połowa zimnego
masła, wstaw do rozgrzanego do 180°C.Małe kurczęta pieką się ok 50-80 minut. Duży, 2,5 kilogramowy
kurczak ok 2-2,5 godziny. W trakcie pieczenia podlewaj
kurczaka wytapiającym się tłuszczem i pozostałym zimnym
masłem. Obróć
kurczaka na drugą stronę ok 30 minut przed końcem pieczenia, by był ładnie zrumieniony z każdej strony. Pod koniec pieczenia możesz rozciąć i usunąć sznurek oraz wykałaczki, by
kurczak zrumienił się także w miejscu ściśnięcia udek - wówczas obróć go z powrotem piersiami ku górze.By sprawdzić, czy
kurczak jest upieczony, nakłuj patyczkiem do szaszłyków udo w zagłębieniu przy
tuszce, jeśli wyciekający sos będzie przezroczysty,
kurczak jest gotowy.Wyjmuj go na tacę lub półmisek i odstaw na 15 minut, by wszystkie
soki się uspokoiły, a następnie wykrawaj ładne porcje. Podawaj z farszem wyjętym ze środka korpusu i pieczonymi
ziemniakami lub
pure ziemniaczanym.Uwaga - jeśli pozostanie na korpusie jakieś
mięso, wykrój je w możliwie spore kawałki i podaj w potrawce z doskonałym sosem sosem
cytrynowym (przepis wkrótce).