ßßß
różnego rodzaju ryby (wędzone, marynowane, rolmopsy, z puszki itp.)wątróbka z dorsza z puszkiróżne sałatkijaja gotowane na twardopomidory pokrojone w ćwiartkitalarki cebuli, małe cebulki marynowanenatka pietruszki, papryka pokrojona w paskioliwki, kawior, rzodkiewka, kiszony ogórekgrzyby marynowane, plastry cytryny i pomarańczyPoczątkowo oryginalny półmisek szwedzki składał się tylko z małych, przeważnie rybnych zakąsek, bogato obłożonych sałatkami, warzywami i owocami, ale wszelkie modyfikacje są dozwolone. Obecnie można już na nim znaleźć roladki z szynki, mięso w galarecie, plastry wątróbki – ale zawsze tylko jako dodatek. Półmisek przyrządza się na przyjęcie z zimnym bufetem. Na półmisku wyłożonym sałatą układać sardynki z puszki przybrane cebulą, śledzie marynowane obłożone natką pietruszki, śledzie wędzone w paskach papryki, wątróbkę z posiekaną cebulką lub naciętymi rzodkiewkami, rolmopsy ubrane kiszonym ogórkiem, łososia przybranego talarkami jaj ugotowanych na twardo z kawiorem. Między tymi darami morza umieścić połówki jaj ugotowanych na twardo, przybranych kawiorem lub oliwkami. Ułożyć małe stożki z różnych sałatek, przybierając ćwiartkami pomidorów, małymi cebulkami, grzybami marynowanymi, plasterkami cytryn, pomarańczy. Do picia do tego półmiska najodpowiedniejsze jest piwo i Aquavit.