Wykonanie

różnego rodzaju
ryby (wędzone, marynowane, rolmopsy, z puszki itp.)
wątróbka z
dorsza z puszkiróżne sałatki
jaja gotowane na twardo
pomidory pokrojone w ćwiartkitalarki
cebuli, małe
cebulki marynowanenatka pietruszki,
papryka pokrojona w paski
oliwki,
kawior,
rzodkiewka,
kiszony ogórekgrzyby marynowane, plastry
cytryny i
pomarańczyPoczątkowo oryginalny półmisek szwedzki składał się tylko z małych, przeważnie
rybnych zakąsek, bogato obłożonych
sałatkami,
warzywami i owocami, ale wszelkie modyfikacje są dozwolone. Obecnie można już na nim znaleźć roladki z
szynki,
mięso w galarecie, plastry
wątróbki – ale zawsze tylko jako dodatek. Półmisek przyrządza się na przyjęcie z zimnym bufetem. Na półmisku wyłożonym
sałatą układać
sardynki z puszki przybrane
cebulą,
śledzie marynowane obłożone
natką pietruszki,
śledzie wędzone w paskach
papryki,
wątróbkę z posiekaną
cebulką lub naciętymi
rzodkiewkami, rolmopsy ubrane
kiszonym ogórkiem,
łososia przybranego talarkami jaj ugotowanych na twardo z
kawiorem.
Między tymi darami morza umieścić połówki jaj ugotowanych na twardo, przybranych
kawiorem lub
oliwkami. Ułożyć małe stożki z różnych sałatek, przybierając ćwiartkami
pomidorów, małymi
cebulkami,
grzybami marynowanymi, plasterkami
cytryn,
pomarańczy. Do picia do tego półmiska najodpowiedniejsze jest
piwo i Aquavit.