Tradycyjna domowa sałatka śledziowa wykonana z produktów, które zazwyczaj posiadamy w domowej spiżarni. Na pewno sprawdzi się na każdej imprezie.Składniki:40 dag płatów śledziowych2 jajka ugotowane na twardo1 duża cebula1 duża ugotowana marchewka6 marynowanych grzybków (ja użyłem rydzów)2 średnie ogórki kiszone3 łyżki oleju2 łyżki natki pietruszkiŚledzie z solanki moczymy minimum 3 godziny w mleku. Jajka i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę, ogórki oraz grzybki także kroimy w drobną kostkę. Pokrojone składniki mieszamy razem w misce. Śledzie należy opłukać zimną wodą, osuszyć i pokroić w skośne paski, układamy je na dużym talerzu i posypujemy wymieszanymi warzywami z grzybkami oraz jajkiem. Skrapiamy olejem i posypujemy natką pietruszki. Z wierzchu można posmarować majonezem i przybrać paskami papryki.Smacznego!