ßßß
Cookit - przepis na Dorsz po baskijsku
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Dorsz po baskijsku
Składniki
Dorsz
Jajko
Bułka tarta
Pomidor
Cebula
Czosnek
Bulion
Sól
Pieprz
Oregano
Zioła
Papryka
Oliwa z oliwek
Oliwki czarne
Natka pietruszki
Cytryna
Wykonanie
Niezwykle aromatyczna
ryba
przeniknięta zapachem
ziół
i warzyw. A wszystko za sprawą wspólnego duszenia. Rewelacyjne jednogarnkowe danie, które nie wymaga wiele pracy i przygotowań.
400 g
dorsza
1
jajko
Bułka tarta
1 dojrzały
pomidor
1
cebula
3 ząbki
czosnku
100 ml
bulionu
Sól
Pieprz
1 łyżeczka
oregano
300 g warzyw na patelnię z
ziołami
i
papryką
Oliwa z oliwek
Do dekoracji:
Czarne oliwki
Natka pietruszki
Cytryna
Rybę
dokładnie myjemy, osuszamy. Nacieramy
solą
i
pieprzem
. Panierujemy w rozkłóconym
jajku
i
bułce tartej
.
Cebulę
kroimy w krążki. Na patelni rozgrzewamy
oliwę z oliwek
, wrzucamy
cebulę
, po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek
. Dokładamy warzywa na patelnię oraz pokrojonego w paski
pomidora
. Podlewamy
bulionem
. Chwilkę dusimy aby warzywa lekko zmiękły. Po 10 minutach na wierzchu układamy
dorsza
, lekko wciskając w warzywa. Patelnię przykrywamy szczelnie folią aluminiową. Zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze 10 minut. Układamy na talerzu. Dekorujemy
natką pietruszki
,
czarnymi oliwkami
i
cytryną
.
Źródło:
http://violetowekucharzenie.blogspot.com/2015/04/dorsz-po-baskijsku.html
Przepisy powiązane
Pomidorki z mozzarellą w ziołach
Pomidorki z mozzarellą w ziołach
Pomidorki z mozzarellą w ziołach
Pomidorki z mozzarellą w ziołach
Pomidorki z mozzarellą w ziołach
Składniki powiązane (0)