Wykonanie

Składniki:
mięso mielone:
wołowina,
cielęcina,
wieprzowina po 20 dag (razem 0,6 kg)
sól,
pieprz,
tarta gałka muszkatałowa
cebula mielona lub drobno posiekana 2 małe
masło, 2 łyżkinamoczona
bułka 1
jaja ugotowane na twardo (4 kurze lub 10-12 przepiórczych) +1 surowe
bułka tartaolejwywar mięsny 250 ml
mąka 1 łyżka
keczup 2 łyżkiposiekana
natka pietruszkiWykonanie:
Mięso wymieszać z
solą,
pieprzem i
gałką muszkatałową.
Cebulę zrumienić na
maśle i połączyć z
mięsem i odciśniętą
bułką. Wyrobić. Nabierać porcję
mięsa, formować płaski
krąg, położyć
jajko, zawinąć tak, by powstała kula.
Mięsne kule panierować w
jajku i
tartej bułce, smażyć na
oleju, na głębokiej patelni. Wlać
wywar mięsny, przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości. Kule wyjąć, przekroić na pół i odstawić w ciepłe miejsce.
Mąkę rozprowadzić z zimną
wodą, dodać do tłuszczu na patelni i gotować ok. 10 min. Przyprawić
keczupem, polać gniazda i przybrać
natką pietruszki. Podawać z
ryżem lub
ziemniakami.