Wykonanie

Składniki:podudzia
kurczaka 2
oliwa 2 łyżki
cebula 1
marchew 2różyczki
kalafiora (objętościowo tyle co
marchwi, ok. 0, 25 kg)
bulion drobiowy 850 mlmieszanka
ziół 2 łyżeczki
sól pieprzparmezan (lub starty
żółty ser do posypania)
jajo 1,
mąka pszenna (na lane kluseczki) - zamiennie użyć krótkiego
makaronuWykonanie:Umyte podudzia ugotować. Wyjąć, schłodzić. Pozbawić skórki. Obrane
mięso pokroić w grubszą kostkę. Z nagotowanego
wywaru usunąć nadmiar tłuszczu. Oczyszczone
marchewki i
cebulę pokroić w kostkę. Obsmażyć na
oliwie razem z różyczkami
kalafiora, żeby się przyrumieniły. Warzywa połączyć z
bulionem i
ziołami. Zagotować. W
między czasie przygotować ciasto na lane kluseczki (z
jaja i
mąki, z dodatkiem
wody i szczypty
soli - ciasto ma być na tyle gęste, by swobodnie wylewało się z pojemnika). Wylewać na gotującą się zupę. Zagotować, mieszając, by się kluseczki nie skleiły. Doprawić
solą i
pieprzem. Do miseczek nałożyć kawałki
mięsa, zalać zupą, posypać
serem. Podawać z
chlebem prosto z pieca.