Wykonanie

Składniki:ćwiartki
kurczaka 3
suszone śliwki bez pestek 20 dag
liść laurowy 3-4
szalotki 8
pieczarki małe 20 dag
cukier 2-3 łyżeczki
musztarda Dijon 1 łyżka
koncentrat pomidorowy 1 mała puszka
piwo 1 szklanka
bulion drobiowy 1 szklanka
mąka ziemniaczana 3 płaskie łyżeczki
sok z cytryny 3 łyżeczki
natka pietruszki 2-3 łyżeczki
sól,
pieprzWykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje i obrać ze skórki. Włożyć do naczynia żaroodpornego, obsypać
śliwkami suszonymi i obłożyć liśćmi laurowymi, odstawić.Ze skórek
kurczaka wytopić tłuszcz i podsmażyć na nim
cebulkę (przekrojoną na 2 lub 4 części). Umyć
pieczarki (jeśli duże, to przekroić), dodać do
cebulki. Posypać
cukrem, dodać
koncentrat pomidorowy,
musztardę,
piwo i
bulion, przyprawić
solą i
pieprzem, zagotować. Sosem zalać
kurczaka. Piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni.
Mąkę wymieszać z
sokiem z cytryny i
pietruszką (można dodać odrobinę
wody). Wlać do
kurczaka, zapiekać kolejne 10-15 minut.

Podawać z
ziemniakami,
ryżem,
makaronem lub innymi kluseczkami.