ßßß
Składniki:ćwiartki kurczaka 3suszone śliwki bez pestek 20 dagliść laurowy 3-4szalotki 8pieczarki małe 20 dagcukier 2-3 łyżeczkimusztarda Dijon 1 łyżkakoncentrat pomidorowy 1 mała puszkapiwo 1 szklankabulion drobiowy 1 szklankamąka ziemniaczana 3 płaskie łyżeczkisok z cytryny 3 łyżeczkinatka pietruszki 2-3 łyżeczkisól, pieprzWykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje i obrać ze skórki. Włożyć do naczynia żaroodpornego, obsypać śliwkami suszonymi i obłożyć liśćmi laurowymi, odstawić.Ze skórek kurczaka wytopić tłuszcz i podsmażyć na nim cebulkę (przekrojoną na 2 lub 4 części). Umyć pieczarki (jeśli duże, to przekroić), dodać do cebulki. Posypać cukrem, dodać koncentrat pomidorowy, musztardę, piwo i bulion, przyprawić solą i pieprzem, zagotować. Sosem zalać kurczaka. Piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni.
Mąkę wymieszać z sokiem z cytryny i pietruszką (można dodać odrobinę wody). Wlać do kurczaka, zapiekać kolejne 10-15 minut.
Podawać z ziemniakami, ryżem, makaronem lub innymi kluseczkami.