Wykonanie
Nareszcie weekend! Mogłam sobie dłużej pospać.... o ile dłużej można nazwać spanie nie do 7:00 a do 8:00 (Kota i tak łaskawie zaczęła marudzić ok 8:00 a nie jak zwykle przed 6:00). Pogoda jest dziś piękna, więc zaraz zabieram się za trening a
potem uciekam na spacery do centrum:) Wam życzę miłego weekendu i słonka takiego jak za moim oknem:*


Składniki:6
udek z kurczaka bez kości1/2 szklanki białego
wytrawnego wina2,5 szklanki consomme lub
bulionu drobiowego125 ml
śmietanki 12%1 duża
cebula150 g
pieczareksól,
pieprznatka pietruszkiPrzygotowanie:
Kurczaka umyjcie i osuszcie a następnie doprawcie
solą i
pieprzem.Na suchej i rozgrzanej patelni (koniecznie głębokiej) ułóżcie kawałki
kurczaka skórą do dołu, aby wytopić z niej cały tłuszcz. Tłuszcz należy zlewać z patelni w trakcie smażenia. Jak uzyskacie już chrupiącą skórkę, zdejmijcie
mięso z patelni.Na tej samej patelni i na tym co zostało po smażeniu
mięsa, zeszklijcie
cebulę posiekaną w spore kawałki. Jak
cebula się zeszkli wlejcie
wino i odparujcie je trochę.Na
cebuli ułóżcie
kurczaka, chrupiącą skórką do góry, i zalejcie go consomme lub
bulionem tak, aby nie przykryć chrupiącej skórki. Przykryjcie patelnię pokrywką i duście na małym ogniu ok 1,5 godziny. Jeśli
bulion za bardzo odparuje możecie dolać trochę
wody lub więcej
bulionu.* Ja używałam consomme, które było wcześniej doprawione
sosem sojowym, więc jak za bardzo odparowało to dolałam
wody, gdyż jego smak był bardzo skoncentrowany i nieco zbyt słony.Kiedy
mięso będzie już miękkie dodajcie pokrojone na ćwiartki
pieczarki - nie przykrywając już patelni pokrywką. Po 5 minutach duszenia wlejcie
śmietankę i doprawcie sos
pieprzem i/lub
solą w razie potrzeby. Duście jeszcze 5 minut. Przed podaniem posypcie
natką pietruszki:)My jedliśmy ze spaetzlami a Wy podajcie z czym lubicie. Smacznego!Ps. na zdjęciu jest 5 sztuk, gdyż jedna zniknęła zanim zdążyłam zrobić foty;)
